CNC og CAD/CAM med fleksibilitet og åbne læringsmiljøer
Den rivende teknologiske udvikling betyder, at virksomhedernes medarbejdere har et stadig større behov for at tilegne sig nye kvalifikationer. EUC Syd, Randers - og Københavns Tekniske Skole er blandt de skoler, der tilbyder kurser i CAD/CAM og CNC.
På de fleste kursusområder foregår undervisningen f.eks. i åbne værksteder, hvor undervisningen er tilpasset den enkelte kursists forudsætninger og behov.
Det betyder, at kursisten kan starte på kursus, når det passer ind i virksomhedens og kursistens planer. Tilmeldingen kan ske i midten af en uge med start mandag ugen efter.
Undervisningsformen kræver, at hver enkelt kursist tager et medansvar for egen læring. Kursisterne møder typisk mandag morgen, og hver enkelt kursist får lagt en uddannelsesplan, så målet for forløbet bliver klart for både kursisten og underviserne.
Lærerne arbejder i team, det betyder, at der er flere lærerkompetencer til stede hver eneste dag. Skolerne arbejder konstant på at udvikle nyt undervisningsmateriale og nye undervisningsformer. Hvis en virksomhed ønsker et virksomhedstilrettelagt kursus, er der også mulighed for det.
Brian Lund, der er en af instruktørerne på Randers Tekniske Skole, er i stand til hurtigt at omstille sig mellem programmerne, der udbydes. Han giver kursisterne en kort instruktion og udleverer kompendier.
- Det er meningen, at kursisterne selv skal arbejde med det, hjælpe hinanden og spørge. Det kræver initiativ, men langt de fleste er positive over for arbejdsformen. Cirka to gange om året har jeg én, der ikke kan med den facon og stopper. Men det er i orden, når jeg har 500 elever om året, siger Brian Lund.
Kursisten Ejvind Andersen, tidligere arbejdet som ufaglært på Grundfos, har deltaget i kurser i computerstyret drejning og fræsning på Randers Tekniske Skole.
- Vi gik stille og roligt frem og byggede mere og mere på. Jeg har lært utrolig meget i disse uger. Det er meget bedre end kurser i gamle dage, hvor 12 kursister skulle følges ad. Det her er frihed under ansvar. Man kan godt lurepasse, hvis man vil, men så lærer man ikke noget, siger han.
Kurser
De tekniske skoler er udstyret med avanceret software. Det er muligt at gennemføre inden for CAD/CAM/CNC med forskellig sværhedsgrad. Kurserne er blandt andet grundlæggende CNC, CNC-drejeteknik, CNC-fræseteknik, CNC-operatør cyclusprogrammering, CAD/CAM, Auto-CAD, Inventor konstruktionsprogram, Solid Works konstruktionsprogram.
På Københavns Tekniske Skole er sidste skud på stammen en ny 3D modelmaker, som kan ”bygge” emner op i gips og andet, som er konstrueret i et CAD/CAM system, eller scannet ind fra den også nyindkøbte 3D-scanner.
Kontakt
Randers Tekniske Skole: Henvendelse til Vibeke Nansen på 87 11 85 13. Se hjemmeside http://www.randersts.dk
Københavns Tekniske Skole: Tilmelding på tlf. 5863222. Faglige spørgsmål til uddannelsesleder Henning Hansen på tlf. 35863211. Se hjemmeside http://www.kts.dk ]
EUC Syd: Henvendelse til Irma List på tlf. 74124105. Se hjemmeside http://www.eucsyd.dk