2006 - Interessant stålår
Mange ubesvarede spørgsmål trænger sig på i den globale stålverden. Hvad sker der med råvarepriserne? Producerer Kina mere end de selv kan forbruge? Bliver Kina nettoeksportør? Er konjukturen i den vestlige verden på vej op? Kan USA stå imod importen i starten af året? Accepterer markedet de bebudede prisforhøjelser for Q1? Og vil stålværkerne holde fast i strategien ”pris før volumen”? Den, der kendte svarene på disse spørgsmål, kunne meget hurtigt opbygge sig en mindre formue i handlen med stål.
Priserne har været relativt stabile, og markedssituationen er nu som Tibnors stålekspert Bengt Wrennmark forudsagde i 90’erne. Han havde som rettesnor i sine prognoser, at når Steel Service Centre i USA rapporterede om lave lagerniveauer, så var det stabile og/eller stigende priser, der var gældende.
Hvorimod et højt lagerniveau, betød prisfald. Lavt lagerniveau lige nu burde derfor betyde højere priser, men da Bengt lavede sine prognoser, var Kina ikke Jokeren i spillet!
Q1 giver muligvis prisstigninger
De fleste store europæiske stålproducenter forventer, at der vil ske prisforhøjelser inden for Q1. Arcelor, ThyssenKruppStahl, Corus, Salzgitter og Voestalpine har alle meddelt, at de regner med en forhøjelse på ca. 10 Euro pr. ton - først og fremmest på tyndplader.
Grovplader derimod er stabile på ordinært stål, specielt i Nordeuropa hvor efterspørgslen på højstyrkestål er højere end udbudet.
Stadig stille på importfronten
Euro’ens fald i forhold til dollaren vil minimere importen til Europa, mener flere iagttagere. I USA kan de lave lagertal derimod lokke til en øget import.
Her er det Asien, som truslen kommer fra. Der er fortsat vækst i Kina. Produktionen af råstål pr. oktober 2005 beløb sig til 287 Mtons, hvilket er 26,5 % mere end året før. Kina anslås at stå for 31% af verdens råstålsproduktion. Året slutter på ca. 344 Mton i Kina.
Kan Kina så bruge alt det stål, de selv producerer?
Det største spørgsmål inden for stålåret 2006 er, hvordan Kinas kolossale stålmarked skal udvikles. Men et hak på kurven kommer naturligvis før eller siden. Rækker det så for de europæiske værker at reducere i produktionen og holde fast i strategien ”pris før volumen”?
Flere informationer om verdens stålsituation nu og i fremtiden, kan findes på Tibnors hjemmeside, http://www.tibnor.dk .
Kilde: Tibnor.