Bølgeenergi skal gøres billigere og brugbar
Dansk satsning på forskning i bølgeenergi skal bane vej for billigere og mere effektiv energiproduktion med bølgeanlæg.
For projektets leder, lektor Jens Peter Kofoed fra Aalborg Universitets Institut for Byggeri og Anlæg, er den store statslige bevilling en kærkommen opbakning til forsøgene på at omdanne bølgers bevægelser til anvendelig energi.
- Hidtil har arbejdet med bølgeenergi i vid udstrækning været baseret på mindre enkeltstående projekter. Det her er uden sidestykke den største bevilling, vi har fået til området i ét hug, så jeg betragter det også som en anerkendelse og blåstempling, siger Jens Peter Kofoed.
Brug for mere koordineret forskningsindsats
Han håber på at gengælde tilliden ved at indfri nogle af de ambitiøse målsætninger om vedvarende energiproduktion, som klimadebatten og ønsket om større forsyningssikkerhed har skabt.
- Bølgeenergianlæg har potentiale til at kunne levere et væsentligt bidrag til fremtidens energiproduktion, men de halter stadig langt efter mere modne energiteknologier som eksempelvis vindkraft, forklarer Jens Peter Kofoed.
- I øjeblikket arbejdes der ihærdigt med udviklingen af mange forskellige typer anlæg rundt om i verden. Erfaringerne viser, at det er muligt at producere energi fra bølger, men hidtil har prisen for den producerede strøm slet ikke være konkurrencedygtig. Derfor er der brug for en intensiveret og bedre koordineret forskningsindsats, uddyber han.
Kløgtigere design via modeller
Projektet, som nu bliver skudt i gang på dansk initiativ, bringer nogle af de bedste internationale bølgeforsknings-miljøer sammen i en langsigtet alliance, som kan bringe bølgeenergi tættere på markedet. Projektet fokuserer på en af de største teknologiske udfordringer for branchen, nemlig udviklingen af et fælles designgrundlag.
- Vi befinder os på et tidligt udviklingsstadie, hvor vi stadig er usikre på, hvordan vi bedst udnytter bølgeenergien. Der er mange forskellige parametre at tage hensyn til, og derfor vil variationen i design også fremover være mere spredt end inden for vindmøller. Men om nogle årtier vil vi måske blot se en håndfuld forskellige typer bølgekraftanlæg og ikke de hundredvis af forskellige idéer, som præger området i dag, siger Jens Peter Kofoed.
Et skridt på vejen kan være det modelværktøj, som han og kollegerne skal udvikle i forbindelse med projektet. Værktøjet skal gøre det muligt at modellere forskellige bølgeanlæg og deres interaktion med vandet og omgivelserne.
Brug for samarbejde
Udviklingen på området de kommende år kan meget vel komme til at forme sig som et udskilningsløb mellem konkurrerende løsninger. Alligevel sætter Jens Peter Kofoed sin lid til, at bølgeenergiens forkæmpere kan se fordelene i at tage de næste skridt sammen:
- Jeg tror, der er en bred erkendelse af behovet for at samarbejde, hvis vi skal gøre bølgeenergi til et reelt alternativ. Vores projekt er et forsøg på at træde et skridt tilbage for at se, om vi kan behandle nogle af de problemer, vi står overfor, med en fællesnævner.
Forskningsprojektet skal samtidig være med til at gøre diskussionerne om bølgeenergiens potentiale mere kvalificerede, end de er i dag, hvor forudindtagede holdninger ofte fylder mere end faktuel viden.
- Nogle siger, at det slet ikke kan lade sig gøre at lave rentabel energi fra bølger, og i den anden grøft er der enkelte opfindere, som hævder at de kan lave strøm til fem ører per kilowatt-time. Vi vil gerne sætte reelle tal på og gøre det muligt at sammenligne, siger Jens Peter Kofoed.
Kilde: Aalborg Universitet - http://www.aau.dk