23948sdkhjf

Robotter redder ordrer hos Brdr. Markussen

Vestjysk metalvarefabrik redder ordrer og arbejdspladser ved at skrotte normal praksis.
Værkføreren hos Brdr. Markussen i Vildbjerg skal ikke tænke sig om i mange sekunder for at slå fast, at robotter og stædighed har reddet ordrer og arbejdspladser for virksomheden og de 45 ansatte.

Metalvarefabrikken er en af verdens største leverandører af jernvarer til fiskeindustrien. Der produceres desuden til anden tung industri, især kabler til autoværn.

Kom sent i gang
Robotterne blev indført i 1998, efter at værkføreren i nogen tid havde talt frem og tilbage med sin leverandør.

- Vi kom vist lidt sent i gang, men så gik det til gengæld stærkt. Vi havde skubbet beslutningen i en fire års tid, siger værkføreren, Mads Jørgensen.

- Ja, det var et lidt usædvanligt salgsforløb. Nu havde vi snakket i flere år og tre uger efter første robotopstilling, ringede værkføreren og sagde: ”Har du en til?”, husker Søren Thorsen, salgschef i Migatronic Automation.

Tyk svejsetråd en kæmpegevinst
Den helt store gevinst for den vestjyske virksomhed kom i efteråret 2009, da værkføreren valgte at holde fast i et af sine stædige tankeeksperimenter. Han ville svejse med 1,6 mm tråd i stedet for den sædvanlige 1,2 mm.

- Vi skal hele tiden være bedre, end vi var i går, og undgå udflytning. Og hvordan skulle det så gå til? Vi ville ikke bare blive ved med at købe en ny robot eller automat, og så måtte vi prøve noget usædvanligt. Det skulle være svejsning med 1,6 mm massiv tråd, siger Mads Jørgensen.

Jo tykkere svejsetråd, jo hurtigere kan man svejse, da den kan bære mere strøm. Og det ville vi gøre. Hver gang, vi havde prøvet, havde vi været så dumme at svejse i hånden. Nu ville vi sætte robotsvejserne til arbejdet, for de kan jo ikke brænde sig på fingrene, tilføjer han.

Produktion fordoblet
De fleste rystede på hovedet af værkføreren, faktisk også nogle af folkene hos hans samarbejdspartner i Aabybro, Migatronic Automation. Værkføreren troede dog selv på ideen, men han havde ikke regnet med, at det gik så godt, som det gjorde.

- Det lykkedes første gang. På nogle emner fordoblede vi produktionen ved at svejse med 1,6 mm tråd, afhængig af længden og eventuelle huller i emnet. Det hjalp meget, at vi spillede så godt sammen med vores samarbejdspartner. Vi snakkede os frem og tilbage til løsningen. Det kunne nemt være blevet for teoretisk og umuligt, hvis der kun var gået fin ingeniør-beregning i det her, for næsten al teori siger, at det ikke kan lade sig gøre, siger Mads Jørgensen.

Metoden kræver pladetykkelser på 4-5 mm eller mere og en ”hård” svejsemaskine med puls i. Og så skal man være vaks og kringle sig lidt rundt for at få fat i den tykke svejsetråd.

Holder produktion hjemme
- Grossisten har det ikke ligefrem liggende på lager i Danmark, så det er et spørgsmål om at bestille hjem i god tid, siger værkføreren.

Han er sikker på, at den tykke svejsetråd er fremtidens svejsning til den tunge industri.

- Det her er blandt andet skyld i, at vi kan holde produkterne ude fra lavtlønslandene i dag. Vores produktion er ikke videre højteknologisk, så det arbejde havde for længst været væk og ude af landet, hvis vi ikke havde fundet på en ny vej. Det her øger konkurrencekraften, vel at mærke overfor Kina, for det er ikke naboen herhjemme, vi er bange for, siger Mads Jørgensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078