23948sdkhjf

Sådan samler DMG Mori sine drejemaskiner

DMG Moris drejemaskinefabrik i Bielefeld arbejder målrettet med kvaliteten.

Her er rent og velorganiseret. Medarbejderne står i firkantede felter og monterer hver sine dele på maskinerne. Her i fabrikken i Bielefeld samler DMG Mori drejemaskiner til hele verden.

- Vi prøver at holde produktionshallerne rene og ordentlige. Vi tror på, at når der er orden omkring medarbejderne, så tilskynder det dem også til at lave en god kvalitet, siger Andreas Miehe, som er salgsdirektør på fabrikken. Han viser produktionen frem for Jern & Maskinindustrien.

DMG Mori har inviteret kunder og interesserede ind og se produktionen i Bielefeld. Derfor er der måske også ekstra rent i dag.

- De sidste par år har vi forstærket kvalitetsarbejdet for at sikre, at kvaliteten og præcisionen i maskinerne er hundrede procent i orden, når de forlader fabrikken, siger salgsdirektøren.

Andreas Miehe viser stolt en opgørelse på væggen i produktionshallen, som siger, at 94 procent af kunderne i april var meget tilfredse med deres DMG Mori-maskine. Kvalitetsarbejdet skrider tilsyneladende fremad. Fabrikken i Bielefeld, den tidligere Gildemeister-fabrik, er en af egnens industrielle stoltheder. Den ligger godt 100 kilometer sydvest for Hannover.

Her er blevet produceret drejemaskiner og andre maskiner siden Werkzeugmaschinenfabrik Gildemeister blev grundlagt i 1870. I dag arbejder omkring 1.000 mennesker på fabrikkens 32.000 kvadratmeter.

Meget håndarbejde
Hver drejemaskine står på nogle særligt udviklede lave vogne med små hjul. En gang om dagen ruller man maskinerne videre til det næste felt. Det foregår med håndkraft.

Montagen af maskinerne er i høj grad håndarbejde. Organiseringen af arbejdet er digitaliseret på den måde, at hver arbejdsplads har en terminal. Her kan medarbejderne hurtigt få et overblik over, hvor manglende dele befinder sig.

- Før måtte medarbejderne gå rundt og lede efter delene, siger Andreas Miehe.

En stille fabrik
Der er forbavsende stille i fabrikken. Det hænger sammen med, at det udelukkende er en samlefabrik. Her er ingen maskinel forarbejdning af emner.

Der arbejder omkring 200 faglærte arbejdere i produktionen. De fremstiller alle DMG’s drejemaskiner fra de mindste til den største CTX gamma 3000 TC, som kan dreje op til tre meter. Hver maskine kan custom-designes med op til 100 forskellige optioner.

Det kræver omhyggelighed at samle maskinerne. Medarbejder Hakan Gül er i gang med at samle en Lasertech 30 SLM. Han viser, hvordan et sæt af skruer skal skrues i meget præcist for at få den korrekte frigang til et bevægeligt metalbånd.

Andre steder i produktionshallerne står automationsprojekter. Her sætter medarbejderne eksempelvis en robot sammen med en DMG Mori-maskine.

- Der er flere og flere kunder, der gerne vil have os til at lave den samlede løsning, siger Andreas Miehe.

Alt fra underleverandører
DMG Mori får alle komponenter til dets maskiner leveret fra underleverandører efter specifikationer fra DMG Mori.

- Vi laver kvalitetscheck hos alle underleverandører. For kritiske dele har vi altid to eller tre leverandører, så vi er sikre på, at vi har leverancer, også selv om der skulle ske et uheld hos en enkelt leverandør, siger Andreas Miehe.

DMG Mori i Bielefeld arbejder meget bevidst med at oplære nye lærlinge for at sikre sig den nødvendige arbejdskraft. For også i Tyskland kniber det med at få tilstrækkeligt teknisk arbejdskraft.

Fabrikken har et lærlingecenter med omkring 50 lærlinge. Ligesom deres voksne kolleger samler de maskiner, og de arbejder sammen med kvalitetsafdelingen for at sikre, at maskinerne opfylder DMG Moris krav.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078