Boganmeldelse: Hele Danmarks plastik-klods
I december fyldte Lego-ejer Keld Kirk Kristiansen 70 år. I den anledning har journalist Søren Jakobsen skrevet bogen Lego-Guld, som er et portræt af Lego-familien spændende over mere end 50 år.
Bogen portrætterer fire generationer i Lego. Det hele startede som bekendt med tømreren Ole Kirk Christiansen, der begyndte en produktion af trælegetøj.
På et tidspunkt valgte han at investere i en plaststøbemaskine, og Lego-klodsen blev født.
Eventyret tog for alvor fart under sønnen Gotfred Kirk Kristiansen og siden hen under Keld Kirk Kristiansen, der i dag er kendt som Danmarks rigeste mand.
Netop det faktum fylder en del Søren Jakobsens bog, og familiens rigdom udpensles i adskillige kapitler. Til tider nærmer det sig det jantelovsagtige, når der bruges flere kapitler på at opridse, hvilke godser og biler familien har investeret i.
For ja, milliarderne er væltet ind i Lego.
Der er ingen tvivl om, at Søren Jakobsen har en stor viden om Lego, men rigtigt i dybden kommer vi aldrig. Søren Jakobsen giver selv forklaringen i forordet: Ingen fra den pressesky Lego-familie eller fra virksomhedens nuværende eller tidligere inderkreds har nemlig ønsket at medvirke i bogen.
Kildematerialet bliver derfor i høj grad de sjældne interviews, Lego-toppen har givet igennem tiderne.
Der bliver dog også føjet nyt til historien. Blandt andet at det slet ikke var Ole Kirk Christiansen, der opfandt Lego-klodsen. En engelsk konkurrent var nemlig kommet i forkøbet med en lignende plastik-klods. Englænderen havde dog kun taget patent i England, og resten af verden lå dermed åben for en kopi.
Specielt tiden omkring Legos krise i 2000’erne fylder meget i Søren Jakobsens bog. Og i den forbindelse har forfatteren ikke den store ros til overs for Lego-familiens patriark Keld Kirk Kristiansen.
Keld Kirk Kristiansen belyses overvejende negativt i bogen. Om det skyldes bitterhed over Lego-familiens modvilje mod at medvirke skal jeg lade være usagt. I hvert fald får man det indtryk, at forfatteren ikke har synderligt meget til overs for Keld Kirk Kristiansen.
Men har bogen så ikke en berettigelse? Jo bestemt, for som forfatteren understreger i forordet, så skal det faktum, at hovedpersonerne ikke ønsker at deltage, ikke hindre, at historien skrives.
Man kunne dog godt ønske sig mere fokus på det erhvervsfaglige – hvordan er det lykkedes at udvikle sådan en virksomhed i lille Danmark? – og ikke så meget på, hvad pengene bliver brugt til. For det er i bund og grund Lego-famliens eget lod at bruge de penge, de har tjent.
Og Lego er så stor en del af dansk erhvervsliv, at det ganske enkelt er nødvendigt at skrive historien igen og igen. Forhåbentligt vælger Lego-familien en skønne dag at sænke paraderne og give deres besyv med.
Titel: Lego-Guld
Forfatter: Søren Jakobsen
Pris: 249,95
Sider: 240
Forlag: Gyldendal Business
Artiklen er en del af temaet Boganmeldelser.