Skoleelever overser de attraktive industriuddannelser
DM i Skills er konkurrence for dygtige lærlinge.
Men det er også en mulighed for industrivirksomhederne og fagene til at vise sig frem overfor de mange skoleelever, som gæster messen i jagten på en uddannelse.
Den mulighed har den nordjyske metalbearbejdende underleverandør Hosta Industries valgt at udnytte ved at være med på Industrisamarbejdets fællesstand. På standen viser lærlinge fra en stribe danske industrivirksomheder deres fag frem og fortæller om hverdagen som lærlinge.
Den svære fortælling
Hosta Industries er på standen repræsenteret af HR-manager Anja Klitgaard-Hermansen, industritekniker-lærling Bastian Juul Thirup, som er færdiguddannet i 2020 og klejnsmedelærling Elise Bang Sørensen, som bliver færdiguddannet i 2019.
De tre lægger ikke skjul på, at de står overfor en stor udfordring, når de skal fortælle strømmen af skoleelever på Skills, hvad de laver i hverdagen.
- Når man siger værktøjsmager, så tror skoleeleverne jo, at man står og laver en hammer eller sådan noget, men virkeligheden er jo en helt anden. De her fag kræver kreativtiet, og de kræver kløgt. Det handler om at bruge hænder og hoved på samme tid, siger Anja Klitgaard-Hermansen, som mener, at de unge og deres forældre ganske enkelt overser nogle muligheder.
- De unge ved ikke, hvor attraktivt det her er, og hvor mange muligheder der er bagefter, siger HR-chefen.
Kom ud i industrien
Hosta Industries har i dag 80 ansatte og fem lærlinge, hvor tre er smede, en industritekniker og en værktøjsmager.
Og både industriteknikerlærling Bastian Juul Thirup og klejnsmedelærling Elise Bang Sørensen mener, at skoleleeverne i langt højere grad skal besøge virksomhederne, før de vælger uddannelse.
- Når de kommer herover, så er det svært at forklare dem, hvad det er, vi gør. Jeg tror det rigtige er at få folkeskoleeleverne ud i virksomhederne og se, hvad det er, vi laver, siger Bastian Juul Thirup.
Fra landmand til smed
Også klejnsmedelærling Elise Bang Sørensen synes, det er svært at få fortalt om faget til de unge.
- De unge, som kommer forbi her, de har virkelig svært ved at spørge om noget. De står bare og kigger, siger klejnsmedelærlingen, som ellers har meget at fortælle.
Hun ville nemlig først være landmand, men det var ikke lige den rette karrierevej. Men derimod havde hun under sin landmandsuddannelse stiftet bekendtskab med et svejseapparat, og så var flammen tændt.
- Hvis man vil noget andet end at arbejde i de mere typiske kvindefag med mennesker eller med hår, så er det her spændende, blandt andet fordi man er med til at bygge ting op fra bunden, siger hun med et smil og erkender blankt, at folk bliver overraskede, når hun fortæller, hun er smed.
Men det er der egentlig ingen grund til.
- Det er blevet nemt at være kvinde i faget, og når det handler om tunge løft, så er der heller ingen problemer, for vi har alle tænkelige redskaber til at løfte med, siger Elise Bang Sørensen.