23948sdkhjf

Efter turnaround: Brændeovns-producent klar til vækst i 2018

På blot 12 måneder er det lykkedes en ny direktør at vende et tiltagende underskud til finansiel fremgang hos Scan A/S.

Efter tre år med tilbagegang i både omsætning og resultat ser Scan A/S frem til vækst i 2018. Nedturen startede efter en 30-40 procent tilbagegang i ordrerne oven på finanskrisen. Gennem omlægning fra linjeproduktionsvirksomhed til montagefabrik, ser den dog ud til at være forbi, skriver den fynske virksomhed i en pressemeddelelse.

CEO i Scan A/S, Henrik Dalgaard, peger på en kombination af kvalitetssikring, værdibaseret ledelse og stram supply chain management som årsagen til turnaround’en:

- Jeg overtog ledelsen i en virksomhed, der var skiftet fra linjeproduktionsvirksomhed til montagefabrik i ånden, men ikke i praksis. Produktkvaliteten var dalet, medarbejdere og ledelse talte forskellige sprog, og der var et kæmpe uforløst potentiale i logistikken omkring virksomheden, siger han.

Henrik Dalgaard startede som CEO hos Scan A/S i efteråret 2016, og brændeovnsproducenten har på 12 måneder hævet produktiviteten med 15 procent, reduceret omkostninger til indkøbsdele med 20 procent, halveret omkostninger til håndværktøj, befæstelse og kemi og løftet produktkvaliteten op over niveauet fra før finanskrisen. Resultaterne er opnået gennem en kombination af kontrol, dobbeltkontrol, systematisering og automatisering, fortæller direktøren.

Würth Industri halverer omkostninger
Et centralt element i Scans turnaround er oprettelsen af et strategisk partnerskab med industrileverandøren Würth Industri med henblik på kvalitetssikring af Scan A/S’ produkter og processer. Partnerskabet er medbragt fra Henrik Dalsgaards tidligere stilling som supply chain director hos landbrugsmaskine-fabrikanten Kverneland.

Strategien, der foruden en 50 procent besparelse i håndværktøj, befæstelse og kemi, bygger på systematisk kvalitetssikring via udbygning af eksisterende kanban-system, automatisering i forsyningskæder, en transparent leverandør-kategorisering, har medført en kraftig reduktion af leverandører og en generel reduktion i materialespild.

Et synligt symbol på Scans forandring og det strategiske samarbejde med Würth Industri er tre store værktøjsdispensere. Når medarbejderne har brug for en slibeskive, et sæt arbejdshandsker eller en ny skruemaskine, kan de hente det direkte i automaten, der fungerer efter samme princip som en sodavandsautomat, men betjenes med den samme chip, som bruges til virksomhedens fordør, tidsregistrering og varebestillingssystem.

Fra panda- til pumakultur

Noget af det første Henrik Dalsgaard gjorde i jagten på et nyt kvalitetsparadigme i Scan A/S var at fjerne to lag i ledelsen for at smidiggøre beslutningsprocesserne; tynde leverandørerne ud og synliggøre medarbejdernes kompetenceprofiler i virksomhedens centrale kanban-system med henblik på optimal udnyttelse af ressourser. At kunne klare sig i konkurrencen som montagevirksomhed kræver nemlig agilitet og medejerskab hos medarbejderne, og det taler for transparens ifølge Henrik Dalsgaard:

- I Scan A/S var kulturen præget af det, jeg kalder panda-mentalitet. På afstand virkede medarbejderne glade og tilfredse, men kom man for tæt på, blev det udfordrende. Det er resultatet af manglende gennemsigtighed, så det første der skulle etableres var en følelse af fællesskab omkring den kvalitet, der oprindeligt skabte Scan A/S, siger han.

Scan A/S leverer kvalitetsbrændeovne i den dyrere ende af markedet, og det fordrer en vis stolthed ved produktet. Det nytter ifølge Scans CEO ikke at bruge tvang, når man vil levere det bedste. I stedet handler det om at få medarbejderne til at forstå, hvad forandringen fra linjeproduktionsvirksomhed til montagevirksomhed kræver, og hvorfor det kræver en pumas agilitet at bevare den kvalitetsmæssige førerposition.

Det vigtige er ifølge Henrik Dalsgaard, at medarbejderne føler en glæde ved at levere et stykke arbejde, uanset hvilken funktion der er tale om, og det er umuligt, hvis alting går op i beslutningsprocesser og kassetænkning. Der skal være plads til alle, der vil yde en indsats.

Scan A/S har endnu ikke offentliggjort regnskab for 2017, men i 2016 havde man en omsætning på 109,7 mio. kr. og et underskud før skat på 16,7 mio. kr.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101