Nu indvies Danmarks Nationale Vindtunnel på DTU
Den nye Nationale Vindtunnel på DTU Risø Campus bliver den eneste af sin slags i hele verden. Muligheden for at kombinere målinger af aerodynamik i så stor størrelse og støj gør vindtunnelen helt unik.
Derfor er det en stor dag – ikke kun for DTU Vindenergi men for hele Danmark, når prins Joachim den 10. april 2018 klipper den røde snor ind til den store forskningsfacilitet.
- Vindtunnelen er one of a kind. Bare det faktum, at man med vindtunnelen vil have mulighed for at udsætte særligt store dele af en vindmøllevinge for vindstyrker på op til 105 meter i sekundet eller næsten 400 kilometer i timen gør vindtunnelen særlig. Det svarer til mere end tre gange orkanstyrke, siger Christian Bak, der er projektleder på Vindtunnelen.
Orkanen Katrina, der i 2005 ramte New Orleans i USA og lod byen øde hen, ramte med en vindstyrke på omkring 78 meter i sekundet. Det er et godt stykke under, hvad vindstyrken kan komme op på i Poul la Cour Tunnelen, som den bliver kaldt i daglig tale.
Vigtig for Danmark
Vindtunnelen, der har kostet 85 mio. kr., har været flere år undervejs. Derfor glæder det også Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind, at den nu bliver indviet.
- Danske forskere har i stigende grad brug for adgang til højteknologiske faciliteter og data, hvis dansk forskning skal fastholde et højt, internationalt niveau. Derfor er det så vigtigt, at vi investerer i forskningsinfrastruktur, og vindtunnelen giver helt nye muligheder for både forskere og virksomheder.
Artiklen er bragt i samarbejde med DTU.