Kinesiske milliarder går uden om Danmark
Kun få kinesiske virksomheder har valgt at etablere sig i Danmark. I det hele taget har det vist sig svært at lokke kineserne til Europa.
- Set fra et europæisk og et dansk synspunkt bidrager kinesiske investeringer til at styrke os i global økonomi. Der kan være kommercielle eller strategiske grunde til, at investeringerne går uden om EU og Danmark for tiden. Men med det investeringspotentiale, der er i Kina, så bør og skal EU have større andel af de kinesiske investeringer, udtaler direktør for Invest In Denmark, Ole Frijs-Madsen, til ugebrevet A4.
Succes i Sverige
Anderledes ser det ud i vores naboland Sverige, hvor man via en målrettet indsats har haft stor succes med at tiltrække kinesiske investeringer.
- Siden vi begyndte i 2002, har vi tiltrukket 240 kinesiske investeringer til Sverige. Det er blandt andet store kinesiske firmaer inden for bilindustri og teleindustri. Alene ét kinesisk teleselskab beskæftiger mere end 600 svenske medarbejdere i dag, udtaler Sören Pettersson fra Invest Sweden til A4.
Mest kendt er nok det kinesiske opkøb af Volvo, som vurderes til at være et udtryk for kinesernes stigende interesse i vestlige luksus-brands.
Videntunge investeringer
Hos Invest In Denmark fortsætter man dog det målrettede arbejde for at øge kinesernes og andres interesse. I 2011 er målet at skabe 1.050 nye arbejdspladser i Danmark via udenlandske investeringer.
Ole Frijs-Madsen peger blandt andet på specielle danske nicher som akustikteknologi, medico-teknologi og hele cleantech-sektoren som oplagte områder for udenlandske virksomheder at søge til Danmark efter.
- Det er vigtigt, at det er de rigtige investeringer, vi tiltrækker. Det er indtil videre relativt få investeringer fra Kina, men det er dog stigende. Og det er positivt, at det er de videntunge investeringer, vi får i Danmark, siger han til A4.