Weissenborn vil droppe Janteloven
Det handler om at samarbejde på tværs i komponentbranchen, hvis den fortsatte vækst skal sikres, lyder det fra den traditionsrige Vejle-virksomhed.
Sådan så det dog ikke ud for en håndfuld år siden, hvor det Vejle-baserede smedeværksted var tæt på at dreje nøglen om.
En skarp og benhård fokusering på et nicheområde – såkaldte kritiske komponenter – til vindmølleindustrien har dog vendt bøtten, og nu er næste skridt i den fortsatte jagt på vækst et øget samarbejde mellem virksomhederne i komponentbranchen.
Drop Janteloven og samarbejd
Det mener i hvert tilfælde Peter Møller, der indtrådte som medejer og direktør i Weissenborn i 2006, og derfor er direkte ansvarlig for den positive turnaround.
- Jeg tror, at finanskrisen har gjort, at vi står over for et vendepunkt, hvor vi er villige til at indgå i reelle og forpligtende samarbejder – og ikke længere bare ser på hinanden som konkurrenter. Jeg så gerne Weissenborn som en slags moder for en klynge af virksomheder, som med hver deres kompetencer kan byde ind over for de store aftagere. Det er jo ikke nogen ny tankegang i Danmark, hvor andelsbevægelsen med dens solidaritetstankegang blev født. Den skal vi tage fat på igen – men det kræver tillid og knap så megen tilbøjelighed til at ligge under for Janteloven, siger han til Børsen.
Satsede som højt specialiseret leverandør
Weissenborn, der blev grundlagt i 1885, leverer i dag til så forskellige markeder som USA, Skotland, Tyskland, Spanien og har netop landet en ny ordre i Sydkorea.
Og ifølge Peter Møller er et stramt fokus årsagen til firmaets genskabte succes.
- Vi iværksatte en proces, der var hård, og som betød et brud med, hvordan man hidtil havde gjort. Målet var at skabe en niche, hvor vi kunne agere på egne præmisser frem for at forsøge at levere det samme som alle andre maskinfabrikker, så vi ikke udelukkende skulle konkurrere på prisen. Vi besluttede at satse især på svejsede komponenter i aluminium som højt specialiseret leverandør, lyder forklaringen over for Børsen.