23948sdkhjf

Danmark får nyt center for rum-iværksætteri

Nyt center skal blandt andet levere teknologisk og forretningsmæssig rådgivning til 40 start-ups

Trods en global omsætning på henved 350 mia. dollars er rumerhvervet endnu en relativt lille branche i Danmark, men det til trods har de danske rumvirksomheder store forventninger til de kommende års vækst. Og nu får branchen en håndsrækning i form at et nyt center for rum-iværksætteri.

Uddannelses- og Forskningsministeriet, Industriens Fond og ESA er nogle af hovedkræfterne bag investeringen på knap 50 mio. kr., og det nye center skal forankres på DTU, men også AU og AAU er en del af samarbejdet omkring centret for rum-iværksættere.

- Iværksættere skal altid sigte efter stjernerne, og rumteknologi og satellitdata giver kæmpe muligheder. Dem skal vi give nogle gode muligheder. Derfor skaber vi nu en rugekasse, som kan levere den hjælp og rådgivning, iværksættere ofte mangler for at få den gode ide op og flyve. Selvom rumindustrien stadig er et forholdsvis lille erhverv i Danmark, så er der store perspektiver for rumeventyr i fremtiden, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers i en pressemeddelelse fra ministeriet, og også DTU’s rektor Anders Bjarklev spår det nye center en lys fremtid.

- DTU har nogle af verdens førende forskningsgrupper inden for rumteknologi og anvendelse af satellitdata samt et af de største og mest veludviklede økosystemer for iværksætteri blandt tekniske universiteter i Europa. Med ESA BIC kan vi i partnerskab med AAU, AU og andre gode kræfter i Danmark accelerere skabelsen af nye vækstvirksomheder, der anvender rumteknologi og satellitdata i innovative produkter til gavn for samfundet, siger rektor Anders Bjarklev.

I centeret kan iværksættere og virksomheder udover økonomisk støtte også trække på teknisk eksperthjælp fra European Space Agency, universiteter, GTS’ere samt virksomheder. Der er også hjælp til forretningsudvikling og til at søge finansiering, og hjælp til at finde forretningspartnere. Samtidig skal centeret også bidrage til innovation hos eksisterende virksomheder ved at fremme anvendelse af ny viden og teknologi i samarbejde med centerets startups og universitetsstuderende.

Der etableres ESA BIC hubs ved Danmarks Tekniske Universitet samt ved Aalborg Universitet og Aarhus Universitet. Det er i disse hubs, at ESA BIC aktiviteterne i Danmark vil være koncentreret.

De første opstartsvirksomheder vil starte deres inkubationsforløb i ESA BIC i januar 2020. To gange hvert år vil der blive optaget nye virksomheder i inkubatoren. 40 nye højteknologiske virksomheder vil blive optaget over fem år. I 2025 er målet, at indsatsen har resulteret i et kuld af nye virksomheder med i alt 20 mio. euro i omsætning og 350-400 nye højteknologiske arbejdspladser.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.298