23948sdkhjf

Plus Pack trækker på den cirkulære designmanual

Plus Pack har allerede udviklet sit første produkt ved hjælp af designmanualen for cirkulær plastemballage og er undervejs blevet klogere på, hvad grønne emballager er

- Alt hvad vi udvikler fremadrettet er baseret på designmanualen.

Det siger Maria Schmidt, marketingchef hos emballagevirksomheden Plus Pack i Odense.

Plus Pack har kastet sig ind i kampen for cirkulære plastemballager. Firmaet ønsker at følge den designmanual til cirkulær plastemballage, som udkom i maj.

Det første eksempel på en bæredygtig emballage er en plastbakke med låg til kolde retter eller salater, som bruges i for eksempel slagterafdelinger i supermarkeder.

Plus Pack laver den ny emballage i rPET, recycled PET. rPET stammer fra genanvendt plastmateriale, og materialet kan bruges igen. I bunden af emballageren er præget teksten "I am designed to be recycled".

Designmanualen for cirkulær emballage lægger vægt på, at man bruger monomaterialer og ikke sammensatte plastmaterialer. Det gør genanvendelse lettere. Ligeledes skal etiketter være forenelige med hovedmaterialet.

Monomaterialer står øverst i skemaet over det mest ønskelige. Længere nede - i det røde felt - står for eksempel laminerede materialer, som kan være vanskelige eller umulige at adskille.

- Det er et rigtigt godt skema, fordi det viser på en let måde, hvad man helst skal prioritere at udvikle, siger Maria Schmidt.

Overraskelser i arbejdet
Plus Pack har selv deltaget i arbejdsgruppen under "Forum for cirkulær plastemballage", så virksomheden tager på sin vis sin egen medicin.

Alligevel er der ting, som har overrasket.

- Ja, den skelnen mellem monomatierale og duomateriale har krævet anderledes handling af os. Vi har i flere år markedsført produktet PP-kridt, hvor halvdelen af materialet består af kridt. Det betyder 40 pct. mindre CO2-udledning, og det er godt for miljøet. Men med det fokus, der i fremtiden vil være på genanvendelse, så er duomateriale mindre ønskeligt. Det kan genanvendes, men det kan ikke genanvendes til fødevareformål, siger Maria Schmidt.

Så selv om PP-kridt nok er et bæredygtigt produkt i dag, så vil det ifølge EU ikke være ønskeligt i en fremtid, hvor større mængder af plast forhåbentligt bliver sorteret og genanvendt.

Overskue processen
Plus Pack bruger aktivt designmanualen. Fra firmaet begynder at designe en ny emballage, søger man at overskue alle dele af processen fra råmateriale til affalds- og genbrugsfasen. Arbejdet med designmanualen har også ført til, at Plus Pack nu indskriver bæredygtighed og genanvendelighed direkte i virksomhedens forretningsstrategi.

Kunderne til emballagerne, for eksempel supermarkedskæderne, er i stigende grad opmærksom på genanvendelse.

- Det er så vigtigt for kæderne. Det er et af deres vigtige konkurrenceparametre. Tager man en kæde som Tesco i Storbritannien, så bruger de cirkulære emballager som et salgsargument, siger Maria Schmidt.

Plus Pack venter lige som andre plastvirksomheder på, at der bliver skabt nogle velfungerende affaldssystemer, som kan indsamle og sortere plastaffald som opfølgning på plasthandlingsplanen.

- Vi venter på, hvad regeringen beslutter, siger Maria Schmidt.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtig IDAG.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094