23948sdkhjf

Væksten spirer i dansk batteriteknologi

DEBAT

Denne artikel er et debatindlæg.

Ordlyd og holdninger er derfor ikke et udtryk for Jern & Maskinindustriens holdninger og meninger.

Ophavsmand/-kvinde til indlægget fremgår af bylinen.

Foråret er på vej. Snart spirer alting og der bliver grønt. Parallelt med naturens transformering arbejdes der fokuseret med at udvikle nye teknologier, der kan skabe erhvervsmæssig vækst og samtidig bidrage positivt til bæredygtig omstilling til et energisystem baseret på vedvarende energi. Ny dansk batteriteknologi er et område, der spirer. Her arbejder forskere og virksomheder side om side på at udvikle nye løsninger.

Wilhelm Hellesen opfandt i 1889 tørbatteriet og lagde dermed grunden til en over hundrede år lang batteriproduktion i Danmark. Nye typer batterier med bedre egenskaber i forhold til genopladelighed og energitæthed har sidenhen udkonkurreret tørbatteriet. Produktionen af disse nyere batterityper foregår i dag kun i begrænset omfang i Danmark.

Men der er en lang række kompetencer i Danmark, der står på ryggen af Hellesens arbejde og som arbejder med at skaffe viden og eksport inden for hele værdikæden fra batteriers materialer, styring, anvendelse til genanvendelse.

Danmark bidrager forskningsmæssigt i forhold til nye katodematerialer til erstatning for kobolt, der kan indgå i batterier med nye egenskaber og reduceret pris, og som samtidig også kan udvindes i store mængder og forskellige steder, så det ikke skaber miljømæssige eller geopolitiske problemer.

Passer batterier ind i den grønne omstilling?
For at batterier skal kunne levere mere end blot få watt er det nødvendigt at bygge battericeller sammen til større pakker og systemer. Disse batteripakker skal kunne styres og overvåges for at virke optimalt og mest energieffektivt blandt andet gennem effektelektronik. Samtidig skal de integreres bedst i energisystemet og levere ydelser, der sikrer elforsyningssikkerheden. Her har danske virksomheder og forskere også en styrkeposition.

Nye og bedre batterisystemer har fungeret som en teknologi-enabler for danske producenter af især mobile produkter såsom eksempelvis køretøjer og høreapparater. Produktet bliver mest attraktivt gennem integration af den bedste batteriteknologi. Her er det vigtigt at understøtte, at der er adgang for innovative virksomheder til den bedste viden om hvilken batteriteknologi, der skal installeres i produktet og hvordan.

Hvis batterier skal opfattes som grønt og en bæredygtig bidragyder til omstillingen til vedvarende energi er det vigtigt, at der arbejdes målrettet på, hvordan batterierne indsamles og genanvendes. Viden om muligheder og begrænsninger i genanvendelsen af batterier skal bringes i spil overfor producenterne af batterier.

Selv batterier har brug for næring
Batteriteknologi er et spirende område for dansk forskning og erhvervsliv. For at sikre, at området ikke visner og dør skal der de rette vækstbetingelser i form at næring, lys og omsorg.

Så hvis Danmark fortsat skal besidde en styrkeposition inden for batteriteknologi, og afledte produkter skal spire frem overalt, bliver vi også fremadrettet nødt til at give dansk forskning og virksomhederne inden for dette felt optimale vækstbetingelser i form af næring og omsorg. Et vigtigt skridt i den grønne retning ville være etableringen af det nationale center for energilagring, som danske virksomheder og forskere arbejder på at realisere til fordel for et bæredygtigt Danmark, hvor foråret bliver stadig grønnere.

Håbet er det i hvert fald.

Artiklen er en del af temaet Procesindustri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082