23948sdkhjf

Robotterne tager over om natten

HydraSpecma har i udstrakt grad automatiseret sin produktion af hydraulikblokke. Det gør virksomheden globalt konkurrencedygtig

Hele dagen producerer medarbejderne hos HydraSpecma i Skjern hydraulikblokke i tusindvis på CNC-maskinerne.

Og når de går hjem sidst på eftermiddagen - så fortsætter robotterne, hele aftenen og hele natten med at producere hydraulikblokke. Da bliver lyset slukket. For robotterne behøver ikke noget lys.

Det vestjyske firma har formået at skabe en produktion, som i store træk passer sig selv natten over. Alt bliver stillet op om eftermiddagen, så den tavse hær af robotter kan finde alle de rå aluminiumsblokke og omdanne dem til manifoldblokke i løbet af natten.

- Vi har tænkt det ind lige fra starten, hvordan vi kunne få en produktion til at køre 24 timer i døgnet. Vi har eksempelvis investeret i maskiner, som har store magasiner, så maskinerne har kunnet skifte værktøj ved hver omstilling. Vi har også tre bånd ved flere maskiner, sådan at vi kan køre tre forskellige emner i løbet af en nat, fortæller administrerende direktør Erik Lodberg, HydraSpecma.

- Så har vi også haft fokus på at skabe meget stabile processer, som ikke lige pludselig går i stå i løbet af natten. Vi har også nogle gode, motiverede medarbejdere, som sætter en ære i at programmere maskiner og robotter så godt, at de ikke går i stå undervejs, siger han.

Robotter ved alle maskiner
- Det er klart, at det er en produktion, som ikke bare har fungeret fra dag ét. Men vi har efterhånden fået det til at virke, og det har vist sig, at investeringen har lønnet sig. Hvordan vi er nået dertil, er ikke noget, vi fortæller vidt og bredt. Man giver jo ikke alle sine fiduser væk, smiler Erik Lodberg.

Automatiseringen startede med en enkelt robot i 1998 og har siden udviklet sig, så der står robotter ved alle CNC-maskiner - og mange andre steder i fabrikken. Ud over alle industrirobotterne er HydraSpecma også gået i gang med at bruge kollaborative UR-robotter til nogle specialopgaver.

Den gennemgribende automatisering har betydet, at Hydra-Grene i Skjern faktisk i dag leverer hydraulikblokke til Kina. Den omvendte verden kunne man mene.

- Vi kan i princippet producere lige så konkurrencedygtigt her som i Kina, fordi det hele er automatiseret. Samtidig ønsker vi at beholde kerneprodukterne og kompetencerne her i Danmark. Så Danmark er det eneste sted i HydraSpecma-gruppen, hvor der bliver produceret hydraulikblokke, siger adm. direktør Erik Lodberg.

- I dag bliver alle CNC-maskinerne ladet med nye emner af robotter. Hvis vi ikke havde gennemført den automatisering, så ville vi ikke have opnået den vækst, vi har haft, siger han.

Automatisk skift
Gennem årene er automatiseringen forfinet. I starten kunne man kun sætte en enkelt produktion i gang, når man gik hjem om eftermiddagen, og når den var færdig, så stoppede maskinen. Men HydraSpecma har udviklet systemet kraftigt. I dag kan der sættes op til tre forskellige produktioner i gang over natten på hver maskine, i kraft af, at der er tre bånd ved de fleste maskiner.

- Robotterne sørger selv for at ændre bespænding og udskifte griberen på robotten, når der skal skiftes til et andet produkt, fortæller Peter Larsen, der er leder af blokproduktionen hos HydraSpecma.

Der kan også sættes flere emner ind i CNC-maskinerne ad gangen. Det gør også produktionen mere effektiv.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083