Nicher gør dansk metalindustri succesfuld
Industri Udvikling har siden 1994 investeret i danske industrivirksomheder. Kapitalfonden investerer primært i danske B2B-fokuserede virksomheder, er aldrig majoritetsaktionær og er i dag medejer af 27 selskaber.
Lars Blavnsfeldt stiftede i sin tid kapitalfonden, og siden 2017 har han været seniorpartner og advisor efter et generationsskifte til den nuværende administrerende direktør Dan Højgaard Jensen.
I dag har Lars Blavnsfeldt porteføljeansvaret for blandt andet metalvirksomhederne Sjørring Maskinfabrik og East Metal.
Hvilke kvaliteter har den danske metalbranche?
- Vi er gode i nicher, hvor vi er stærke og kan gøre en forskel. Det er fordi, masseproduktion bliver svært at lave i Danmark i fremtiden med mindre, at man kan automatisere produktionen fuldstændig. Det er lønforskellene, der gør sig gældende.
Den danske metalindustri finder de nicher, hvor de har nogle kompetencer, som de dyrker og forfiner. Og det må de aldrig stoppe med, for konkurrenter prøver at blive lige så gode.
Der er en stor mængde nicher, hvor der er en verdensomsætning på 3-5 mia. kr., og det er nicher, hvor de rigtig, rigtig store metalproducenter rundt om i verden ikke interesserer sig, fordi omsætningen er for lille. Derfor kan de danske metalvirksomheder også blive ved med at være konkurrencedygtige i nicherne.
Hvordan står branchen internationalt?
- Der er nogle dygtige danske metalarbejdere og ingeniører, der formår at have nogle spidskompetencer, som er helt i top på verdensplan. Vi har over mange, mange år udviklet en fantastisk arbejdsstyrke, som i modsætning til mange andre lande er meget fleksibel og selv tager stilling. Og enhver medarbejder på en dansk metalvirksomhed har en holdning til det, som de laver, og de er sjældent bange for at sige den. Det gør, at man får alles kompetencer i spil, og det er en kunst at kunne gøre det.
Hvordan skal den danske metalbranche fastholde sin position?
- Metalvirksomhederne skal blive ved med at udvikle nogle dygtige ingeniører og metalarbejdere. De skal være fantasirige i, hvordan de får opkvalificeret folk. Man skal få indrettet sin produktion sådan, at metalarbejderne hele tiden bruger deres spidskompetencer. Det mener jeg er ekstremt vigtigt, for så tror jeg, at vi vil blive ved med at være konkurrencedygtige på globalt plan. I Danmark har vi har dog også den udfordring, at vi hele tiden skal være i de nicher eller kombinere en dansk produktion med en produktion i et lavtlønsland for at være konkurrencedygtige.
Artiklen er en del af temaet Dansk Verdensklasse.