23948sdkhjf

AMU-Vest først med ny uddannelse til vindindustrien

Som en af de første uddannelsesinstitutioner i verden er AMU-Vest i Esbjerg nu certificeret til at uddanne servicemedarbejdere i vindindustrien til at reparere vindmøllevinger i højder.

Det første kursus i GWO Blade Repair vil blive udbudt i dette efterår, og der er indtil videre planlagt fire kurser i 2020.

Teamleder i AMU-Vests industriklynge Erling Hybschmann oplyser, at det 10 dage lange kursus skønnes at være relevant for 5.000 servicefolk globalt. GWO Blade Repair er på papiret ikke obligatorisk for at arbejde i højden med vindmøllevinger, men det ventes, at de store aktører i branchen vil kræve det for at lade servicefirmaer arbejde for sig.

- De store vindmølleproducenter og –ejere er gået sammen om at udvikle en fast standard for et træningsprogram inden for området, og vi var så heldige at deltage i det ene af to pilotprojekter, som foregik i Newcastle i England. Projektet blev fulgt nøje af både den internationale vindorganisation, GWO, og klassificeringsbureauet DNV GL. I begyndelsen af august var vi klar til at invitere DNV GL på besøg, og de var tilfredse med, hvad de så, og vi har nu opnået certificeringen, siger Erling Hybschmann.

Når vindmøllevinger skal repareres uden at afmontere dem, foregår adgangen typisk via reb, rope access. At tage vare på sikkerheden for sig selv og andre er et centralt element i GWO Blade Repair-kurset, når man arbejder i højder. 

Højst seks kursister per underviser
Vindmøllebranchen har længe vidst, at de stadig større møller med længere vinger, rotationshastigheder op til over 300 km/t og placeringer på havet med årene vil kræve megen vedligeholdelse. Serviceteknikere vil komme ud for vindmøllevinger af en række fabrikater og skal på stedet kunne vurdere, hvilke glasfibertyper vingerne er opbygget af, og hvilken reparationsmetode der er mest hensigtsmæssig.

For AMU-Vest deltog Morten Lykke Simonsen, der har en fortid hos den store vingeproducent LM Glasfiber, i pilotprojektet i England. Han bliver underviser i det nye kursustilbud, der er rettet til både servicefirmaer og vikarbureauer, der leverer mandskab til vindmøllebranchen. Derudover vil en anden af deltagerne i pilotprojektet, instruktør Henrik Kloster, Maersk Training, være tilknyttet som timelærer.

- Undervisningen vil foregå i vores malerhal og vil i høj grad være præget af, at kursisterne følges tæt, så vi hele tiden er sikre på, at de omgås materialer som epoxy og polyester på en sikker og forsvarlig måde. Det stiller høje krav til undervisernes kompetencer at blive certificeret, og der må under kurset maksimalt være seks kursister per underviser, siger Erling Hybschmann.

Vindmøllekurser fylder meget
GWO Blade Repair føjer sig til en vifte af vinduddannelser inden for overfladebehandling, støbning og sikkerhed.

- Allerede inden de store aktører i branchen med GWO som paraplyorganisation gik sammen om at standardisere kurserne, holdt vi kurser i højderedning i samarbejde med Siemens Wind Power og LM

Glasfiber. Vi har seks års erfaring med GWO-kurser, blandt andet det obligatoriske Basic Safety Training (BSF) og kurser i højderedning, siger teamleder i sikkerhedsuddannelserne (Safe), Christian Fabricius.

Han tilføjer, at når teknikere skal service offshore-vindmøller, kræver det yderligere et kursus, GWO Sea Survival, der skal opdateres hvert andet år. Flyver de med helikopter til sites på havet, skal de også have et helikopterkursus. Disse kurser udbydes af Maersk Training, Esbjerg. AMU-Vest og Maersk Training samarbejder omkring udbud af GWO-kurser.

AMU-Vest er indtil videre i konkurrence med udbydere i England og Tyskland om GWO Blade Repair.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.167