Fødevaregigant vælger danske cobots
Unilever er en af verdens største virksomheder i dagligvarebranchen og ejer omkring 400 mærker, der fås i over 190 lande. Virksomheden har fire fabrikker i Polen. En af dem, i byen Katowice, har specialiseret sig i at pakke te, som leveres til fabrikken i sække med 25 kg.
Fabrikken i Katowice beskæftiger omkring 400 mennesker, der arbejder i to produktionshaller. Dariusz Ratajczak, der er seniorspecialist i automatisering ved Unilever, forklarer, at virksomheden i lang tid havde problemer med at fastholde og finde medarbejdere til monotone, manuelle opgaver inden for pakning og palletering - opgaver, der ofte også var anstrengende på grund af størrelsen på de produkter, der skulle håndteres.
Unilever havde brug for en automatiseret løsning til disse processer, men det var svært at finde en fleksibel robot med en passende nyttelast og rækkevidde kombineret med intuitiv anvendelse og programmering. Særlige opgaver blev delt op i underprocesser for systematisk at automatisere enkelte faser, frigøre folk fra anstrengende opgaver og inddrage de opgaver, der skabte mere værdi.
- Hvert år faldt antallet af ansøgere til stillinger, der havde at gøre med palletering, men dette er en vigtig proces i vores anlæg, som skal udføres effektivt, forklarer Dariusz Ratajczak, seniorspecialist i automatisering ved Unilever.
- Til pakning havde vi brug for en robot med tilstrækkelig armrækkevidde. Den opgave, som robotten skulle udføre, bestod i at plukke forskellige kasser med te og placere dem på en palle, fortsætter han.
- Vi overvejede mange løsninger, men til sidst besluttede vi at teste robotter fra Universal Robots, siger Dawid Mroczek, specialist i automatisering ved Unilever.
Seks UR-robotter
UR10-cobotten, med en rækkevidde på 1.300 mm og en nyttelast på 10 kg, blev udsat for omfattende tests på Unilevers fabrik i Katowice. Under udførelsen af tepakningsopgaven blev der anvendt en vakuumgriber. Forsøgene gik godt - så godt at virksomheden besluttede at indføre UR10-cobots.
Implementeringen af den første cobot blev udført af en systemintegrator og tog omkring tre uger. Grunduddannelsen for automatiseringsteamet hos Unilever med hensyn til programmering af robotterne blev foretaget af distributør af UR-cobots Encon-Koester (rebrandet som ProCobot).
Unilever automatiserede to produktionslinjer fuldstændigt i Katowice, hvor seks UR10-robotter nu håndterer opgaver relateret til pakning af te. Før indførelsen af automatisering var alle disse opgaver blevet udført af et menneske. Operatørerne brugte omkring 70 pct. af tiden på pakning og 30 pct. på palletering.
Nu hvor palleteringen er fuldstændigt automatiseret ved hjælp af cobots, er operatørerne blevet frigjort fra 30 pct. af opgaverne. Cobots udfører det arbejde, der er mest monotont og gør det meget effektivt: De palleterer omkring 1.100 kasser i løbet af en ottetimersvagt. Under palleteringsprocessen placeres hver enkelt kasse på pallen af en UR10 i henhold til et foruddefineret mønster.
- Implementeringen af den første UR-cobot tog omkring tre uger, fortæller Dawid Mroczek.
- Nu kan den implementeres på blot få timer. Programmørens opgave er at definere kassernes plukkesteder og kassernes størrelser, siger han.
Vil inspirere andre Unilever-fabrikker
På Unilever-fabrikken afhænger robotternes programmering af formen og størrelsen af papemballagen. Men processen er under alle omstændigheder den samme. Efter at have nået det angivne antal kasser på pallen, påbegynder UR10 det næste lag. Pallen har sædvanligvis seks til ti lag og indeholder ti til enogtyve kasser i hvert lag. Når pakningen af et lag er afsluttet, beregner cobotten den nye højde og markerer startpunktet for det næste. Når operatøren ser, at UR10 begynder at stable kartoner på næste palle, kører han den allerede læssede palle væk. Det tager cobotten omkring 20 til 30 minutter at færdiggøre en palle.
Andre Unilever-anlæg overvejer også at indføre kollaborative robotter, og automatiseringsspecialisterne fra Katowice er villige til at dele deres erfaringer med dem og forklare, hvordan de løste palleteringsproblemet med cobots. Teamet i Katowice arbejder også på at automatisere processen med depalletering og gøre det muligt for cobots at plukke materialer til produktionen.
- Før automatiseringen var medarbejderne nødt til at udføre monotone opgaver, der involverede at bukke sig ned for at placere kasser på lavere lag på pallen. Denne anstrengende arbejdsproces blev totalt fjernet af UR's robotter, siger Dariusz Ratajczak