Robot og kantbukker skaber trailersider
Den store Kawasaki-robot svinger hjemmevant rundt med en stålplade, som skal blive til en langside til en trailer. Den er sat op til en 3 meters Amada kantbukker, som bukker metallet. Derefter drejer robotten pladen 180 grader rundt og lægger den ind i kantbukkeren igen.
Sådan bliver der lavet flere buk, før langsiden er færdig.
Vi er på Toftlund Maskinfabrik i Sønderjylland, som for et halvt år siden har investeret i en robot, der kan tage de tunge løft foran kantbukkeren.
Trailere i to år
Toftlund Maskinfabrik startede for to år siden med at producere og montere trailere for Euro Trailer. Virksomheden har også en del andre opgaver som underleverandør, som kræver bukning af lange længder. Det er baggrunden for, at der kunne blive tale om at anskaffe en robot. Desuden er det hårdt arbejde for en medarbejder, blandt andet når emnerne skal vendes om.
- Vi havde for mange opslidende og gentagne arbejdsopgaver foran kantbukkeren. Der var mange lange sider, som var hårdt for medarbejderne at håndtere, og jeg vil gerne holde på de gode folk, jeg har, siger Henrik Clausen, direktør og indehaver af Toftlund Maskinfabrik.
Handler det også om at få en rentabel produktion?
- Nej. Det er mest for at sikre, at de ansatte er glade ved deres job, så de gerne vil blive hos os. Selvfølgelig vinder vi også et par kroner på sigt, men det er ikke det vigtigste, siger Henrik Clausen.
Først arbejdede Toftlund Maskinfabrik som almindelig underleverandør for Euro Trailer. Firmaet lavede alt pladearbejdet til trailerne.
- Jeg foreslog Euro Trailer, at vi overtog hele produktionen og også de to medarbejdere, som de havde til at montere trailerne. Så nu har jeg overtaget de to medarbejdere, og vi styrer hele flowet, siger han.
Opdateret kantbukker
Amada kantbukkeren kan bukke plader op til fire meter. Der er egentlig tale om en lidt ældre model, men virksomheden har opdateret den med komplet ny software og den nye 80 kilos Kawasaki-robot.
- Vi har fået helt nye 3D-styringer, og vi har fået offline-programmering. Vi har fået specialværktøjer til at klemme og bukke. Der er lavet rigtigt meget for at gøre den robotcelle så alsidig som muligt, siger Henrik Clausen.
Toftlund Maskinfabrik har fem andre kantbukkere i samme afdeling og kan bukke op til fire meters emner.
Artiklen er en del af temaet MaskinFokus.