Klumme: Svejs med din skære-laser
Man kunne fristes til at spørge sig selv, hvorfor overhovedet begive sig ud i at svejse med skærelaseren?
Men spørgsmålet er snarere hvorfor egentlig ikke svejse? På mindre end en time kan skærelaseren omkonfigureres til svejsning og åbne op for helt nye muligheder med allerede eksisterende maskiner. Laserskæremaskiner repræsenterer typisk betydelige investeringer, og med tilføjelsen af et svejsehoved kan udnyttelsen af denne investering optimeres og fleksibiliteten øges. Med dusinvis af skæremaskiner på det danske marked er tilføjelsen af lasersvejsekapacitet en konkurrenceparameter, blandt andet for de som appellerer til kundeskaren, som efterspørger one-stop-shopping.
Muligheder ved lasersvejsning
Fordelene ved lasersvejsning frem for konventionel svejsning vil være velkendte for de fleste læsere: Forbedret kvalitet, reduceret varmedeformation, højere proceshastighed og naturlig automatisering er de almindeligt kendte fordele ved lasersvejsningen, som indehavere af laserskæremaskinerne umiddelbart kan høste.
Lasersvejsning vil kunne foretages på de samme materialer, som man hidtil har været i stand til at skære, typisk konstruktionsstål, rustfri stål, titan og i nogle tilfælde aluminium. Hvor dybt og hvor hurtigt den enkelte maskine er i stand til at svejse afhænger af laserens udgangseffekt og type. Som en grov tommelfingerregel kan man antage, at den opnåelige svejsedybde er cirka én milimeter pr. kilowatt, hvilket for de fleste skærelaseres vedkommende vil betyde rigelig indtrængning til hovedparten af anvendelser indenfor svejste komponenter til den stærke danske medico- eller fødevareindustri.
Hvad kræves?
For indehaveren af en laserskæremaskine er tilføjelsen af svejsekapacitet enkel: Det optiske hoved, som indeholder fokuseringsoptikken, er typisk et udskifteligt modul, som indeholder skæregastilførsel og en fokuserende linse eller et spejl. Et færdigt modul til svejsning indeholder tilsvarende spejle eller linser beregnet på svejsning og typisk en anordning til tilførsel af beskyttelsesgas. Modulerne kan ombyttes i løbet af minutter. Nogle nyere maskiner er forberedt for enklest mulig skifte fra skære- til svejsekonfiguration, som fx Trumpf’s disk-lasere med 2-in-1-fiber, hvor en enkelt fiber er optimeret til såvel skæring som svejsning. Den optiske del kan forekomme uoverskuelig, men da laseren typisk er modulært opbygget, kræves ikke dyb optisk indsigt for at udskifte det optiske hoved. Automatisering af processen følger også ganske naturligt, da skæremaskinen typisk allerede er udrustet med den fornødne CNC-kapacitet, og dermed allerede er fuldt udrustet til lasersvejsning.
Sikkerheden ved lasersvejsning giver ofte anledning til bekymringer, men dette har producenten af laserskæremaskinen i praksis allerede taget hånd om: Det spiller nemlig ingen rolle, om maskinen anvendes til skæring eller svejsning. Så lasersikkerhed behøver man ikke, som kommende lasersvejser, at bekymre sig om.
At lasersvejse med skærelaseren kræver altså ikke de store omvæltninger eller investeringer, bare tid til at lære processen at kende og almindelig teknisk nysgerrighed til at løbe den i gang.
Kilde: Force Technology - http://www.force.dk