Big Science-opgave kaster nye ordrer af sig for Polyteknik
For et år siden begyndte den nordjyske virksomhed Polyteknik på en af sine største ordrer – en fireårig rammekontrakt på at udvikle et system til rensning af de såkaldte ’first mirror units’-spejle, som er de allerforreste spejle i diagnosticeringssystemet, der sidder tættest på plasmaet ind i selve reaktoren på Iter.
Som året er skredet frem og virksomheden har lært folkene på Iter at kende, er flere opgaver kommet til.
- I starten arbejde vi kun på opgaven inden for vores rammekontrakt, men nu er vi involveret i mange flere opgaver, for tingene ændrer sig hurtigt på Iter, og der sker hele tiden en masse nyt. Forskerne på Iter har en masse idéer til løsninger de gerne vil have, men de kender ikke til de fremstillingsmæssige aspekter, og der kan vi hjælpe med vores kompetencer og være med til at gøre deres idéer til virkelighed, siger René Bang Madsen, afdelingsleder hos Polyteknik, i en pressemeddelelse.
Iter-byggeriet er et kæmpeprojekt til en pris af 150 mia. kr., og konstruktionen har brug for mange leverandører fra hele verden, som både kan levere standardkomponenter og mere komplicerede løsninger. I Danmark hjælper initiativet BigScience.dk på Teknologisk Institut og DTU danske virksomheder med at opsøge muligheder og vinde kontrakter på internationale forskningsfaciliteter, såkaldte Big Science-faciliteter. Og en af dem er Iter.
- Jeg plejer at kalde Iter verdens største puslespil, fordi byggeriet kræver nogle meget komplicerede komponenter. Danske virksomheder har et højt vidensniveau, som kan bringes i spil, og her er Polyteknik et pragteksempel, siger fusionsforsker Søren Bang Korsholm, som er med i BigScience.dk som dansk Industrial Liaison Officer (industriens kontaktperson) for Iter.
Han fortsætter:
- Et år efter Polytekniks rammekontrakt startede, har opgaven ført meget mere med sig end blot det, som stod i kontrakten, såsom nye opgaver og leads på nye kontrakter.
Samarbejde på afstand fungerer godt
I oktober besøgte Polyteknik igen Iter i Sydfrankrig og deltog i et stort møde med organisationens medarbejdere, hvor der blev diskuteret status og fremtid for diverse projekter. Derudover foregår det meste af arbejdet in-house hos virksomheden i Nordjylland, mens René Bang Madsen og hans kolleger holder skypemøder med Iter hver anden uge, hvor de præsenterer nye resultater. Efter planen skal et hold fra Iter også snart besøge Polyteknik i Danmark.
Da Polyteknik fik rammekontrakten, gik en del af kontrakten til den russiske forskningsorganisation IOFFE. Et år inde i projektet fungerer samarbejdet rigtigt godt, og de to aktører komplementerer hinanden godt, da IOFFE er et institut der primært arbejder med simulering og modellering, mens Polyteknik har mere fokus på udvikling og fremstilling af hardware. Derudover er Polyteknik i dialog om flere opgaver fra andre partnere i Iter-projektet, blandt andet fra Japan og Australien.
- Vores rammekontrakt har i den grad udvidet vores europæiske, men også globale netværk – både inden for Big Science, men også til industri, fordi Iter har mange leverandører, som vi er kommet i kontakt med, siger René Bang Madsen.
Den 2. september er der mulighed for at høre Polyteknik fortælle om deres samarbejde med de europæiske Big Science-faciliteter på BigScience.dk’s 10-års jubilæum, som afholdes på Teknologisk Institut i Taastrup. Her fejres danske virksomheders kontrakter med faciliteterne, og deltagerne kan høre om ”best practises” samt få information og nyt fra faciliteternes indkøbsansvarlige.