23948sdkhjf

Maskinovervågning giver gevinst

Silkeborg Spåntagning har sat overvågning på alle CNC-maskinerne. Det har betydet et bedre overblik og en væsentligt højere oppetid for maskinerne

CNC-maskinerne står skulder ved skulder hos Maskinfabrikken Silkeborg Spåntagning, og mange af maskinerne bliver betjent af robotter og kører i døgndrift. Så virksomheden er langt fremme med automation.

Indtil for nyligt har virksomheden ikke samlet data fra maskinerne og dermed ikke haft et overblik over hvilke maskiner, der har kørt godt.

Men det seneste halve år har virksomheden sat sensorer på maskinerne, og det er der kommet meget viden ud af. Det har ført til, at maskinerne nu har opnået højere oppetid.

- Der er rigtigt meget at hente, så det er dumt ikke at sætte ind der, siger Paw Lyngaa, produktionsdirektør og medejer af Silkeborg Spåntagning.

- Det gode ved det er jo, at man kan se med det samme, om en maskine har for meget nedetid. Så blinker det rødt oppe på de skærme, som vi har sat op. Det er et super værktøj. Det er blevet en hel sport for nogle af vores teams at se, hvor langt de kan få oppetiden op, siger han.

- Før stod vi jo og tastede måledata ind i flere timer. Nu kommer det helt automatisk og bliver præsenteret i grafer på vores skærme, siger han.

Ud over overvågning af, hvornår maskinerne kører, så har virksomheden også gennemført en overvågning af kvaliteten af de emner, der kommer ud af maskinerne. De to ting supplerer ifølge Paw Lyngaa hinanden godt.

Rådgivning

Silkeborg Spåntagning har arbejdet med at planlægge dataopsamling de sidste par år, og virksomheden har siden foråret koblet samtlige CNC-maskiner på systemet.

Virksomheden havde for to år siden besøg af automationseksperter fra firmaet Gain og Co. og fra organisationen Arbejdsgiverne, hvor Jern & Maskinindustrien var med på sidelinjen.

Her fik virksomheden blandt andet det råd, at man burde udnytte de data, som maskinerne kan levere, og at man skulle samle dem i et overordnet system. Det er præcis det, virksomheden har gjort.

Proces tager tid

Paw Lyngaa er meget positiv over resultaterne af dataprojektet.

- Der er meget at hente på sådan et dataprojekt, men det tager tid. Det kan være næsten skræmmende, så mange data man får ud. Så skal man vælge ud og finde de data, som er vigtige. Det er en proces, hvor det hele tiden er to skridt frem og et skridt tilbage. Man ryger konstant ind i nye udfordringer. Til gengæld kan vi se hver dag, at vi får et bedre overblik over maskinparken.

Letland og Kina

Silkeborg Spåntagning har 40 medarbejdere i Silkeborg. Derudover har virksomheden fabrikker i Letland med 90 medarbejdere og i Kina med 35 medarbejdere.

- Vil I også gennemføre en overvågning af maskinerne i Letland og Kina?

- Det kan godt være, at vi gør det. Det bliver nok først og fremmest i Letland. Systemet er ikke voldsomt kompliceret at sætte op, og det tjener sig hurtigt hjem, siger Paw Lyngaa.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083