Nu klarer robotten alt malearbejdet
Bramidan, der producerer ballepressere og komprimatorer til affaldshåndtering, har de seneste år arbejdet med en vision om at få produkterne igennem huset fra stålplade til færdig maskine på 24 timer - og her har overfladebehandlingen været en flaskehals.
Den er hidtil foregået manuelt og med brug af vådlak og dermed en hærdetid på op til 48 timer, før man kunne arbejde videre på emnerne.
Bramidan havde allerede gode erfaringer med robotsvejsning, og tanken om et automatiseret maleanlæg var derfor ikke fremmed. Samtidig tog man endnu et spring ud i det ukendte og skiftede vådlak ud med pulverlak.
- Vi startede med at kigge på, om vi skulle have flere manuelle malekabiner eller et traversanlæg, men når vi nu sidder og kigger tilbage, så var robotter den helt rigtige beslutning, siger administrerende direktør Henrik Dueholm Madsen.
Anlægget er leveret af Moldow i samarbejde med RobNor. Kravet var ikke blot et anlæg, der kunne reducere produktionstiden markant, men også et ultra-fleksibelt anlæg.
Forskellige størrelser og farver
For serieproduktion er der i princippet ikke noget af hos Bramidan, der producerer maskinerne i takt med, at ordrerne løber ind.
- Emnerne varierer - det er enkeltstyksproduktion i princippet. Der kan komme et enkeltstyk på 300 kg efterfulgt af en på 2-3 tons, forklarer Henrik Dueholm Madsen om processen i maleanlægget.
Ydermere producerer Bramidan sine maskiner i forskellige farver, og derfor var det også et krav, at anlægget automatisk skulle kunne skifte farve.
- Før malede vi gult fire dage om ugen og så grå og andre farver om fredagen. Nu kommer emner i den rækkefølge, de skal bruges i. Der er ikke noget spildtid på farveskift, det tager cirka 1 minut, siger Henrik Dueholm Madsen.
Robotanlægget har i sagens natur betydet en væsentlig nedbringelse af produktionstiden, hvor man faktisk er gået fra to skift til et skift. Derfor er der også tale om en betragtelig kapacitetsforøgelse.
Markant besparelse på maling
Men der har også været andre gevinster ved automatiseringen.
Alene skiftet til pulverlak har reduceret forbruget af maling med op mod 30-40 procent på omkostningssiden. At processen er blevet automatiseret, har givet en yderligere markant besparelse, hvilket er godt for både bundlinjen og miljøet.
- Det at der kun er én pistol på robotterne gør også, at det der spildes ved farveskift, er minimalt. Hvis vores produktion skulle køre i et traditionelt traversanlæg, er jeg bange for, at vi ville bruge to-tre gange så meget, forklarer Henrik Dueholm Madsen.