23948sdkhjf

Organisationer hæfter sig ved grønne aftryk i finanslov

Søndag kunne regeringen sammen med støttepartierne Radikale Venstre, SF Enhedslisten og Alternativet præsentere en finanslov for 2021. Du kan se hovedpunkterne i finansloven i faktaboksen under artiklen.

Hos industriens organisationer får finansloven hovedsageligt rosende ord med på vejen.

Godt med øget håndværkerfradrag

Hos Tekniq Arbejdsgiverne hæfter man sig ved en række positive elementer i finansloven.

- Det er især værd at kreditere regeringen og støttepartierne for, at de tager håndværkerfradraget alvorligt og fordobler beløbet til håndværksydelser i 2021. Vi havde håbet, at man blandt andet også ville gøre det muligt at få fradrag for materialer og ikke kun for håndværkernes løn, men det må så være næste skridt, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne.

Han roser også finanslovsaftalen for at forbedre afskrivningsreglerne for virksomhederne og ikke mindst for at sætte nogle grønne aftryk i form af udfasning af oliefyr og naturgas, samtidig med at der afsættes puljer til elfærger og opsætning af ladestandere.

Et skridt på vejen mod grøn genopretning

Også hos Dansk Industri roser man de grønne aftryk i finansloven

- Det er en god aftale, som kan være med til at bane vejen for en grøn genopretning af Danmark. Aftalen er fuld af tiltag, som DI og vores virksomheder har arbejdet for og efterlyst. Eksempelvis ved at sætte gang i mere grøn iværksætteri og give hjælp til omstilling i vores SMV’er. Og med de syv nye regionale vækstteams kan vi få sat endnu mere spot på, hvordan vi bedst muligt skaber ny udvikling og gang i hjulene i alle dele af landet, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Han glæder sig også over, at partierne er klar med nye tiltag, som kan hjælpe de mange oplevelsesvirksomheder, som er ramt af coronakrisen; for eksempel skattefritagelse på gavekort på oplevelser og den midlertidige lempelse af BoligJobordningen.

Flere ressourcer til efteruddannelse og digitalisering       

Også Ingeniørforeningen IDA har bemærket de grønne tiltag.

- En enkelt finanslov redder ikke klimaet, men der er kommet klare pejlemærker på flere centrale områder. Øremærkede midler til opkvalificering og efteruddannelse inden for klimatilpasning og grøn omstilling er helt nødvendigt, og er derfor et vigtigt element, siger formand Thomas Damkjær Petersen, der også roser regeringen og støttepartierne for etableringen af en digitaliseringsfond.

- Desuden er der sat en udløbsdato for nordsøolien, hvilket sender et klart og vigtigt signal, og der er  lavet en aftale for transportsektoren, hvor der tages hul på elbils-udfordringen, sikrer flere midler til cyklismen, og afsættes 20 millioner kroner til et offentligt-privat udviklingssamarbejde, der kan se på de teknologiske muligheder for at udvikle og indfase roadpricing for personbiler, siger han.

Hjælp til ledige

Hos 3F har man ikke bidt mærke i den grønne dagsorden, men hæfter sig i stedet ved, at finansloven har fokus på opkvalificering og omstilling af lønmodtagere, der har mistet jobbet under corona-krisen.

- I 2021 afsættes næsten en halv milliard til opkvalificering og videreuddannelse. Det er fuldstændigt afgørende, når vi skal holde hånden under de lønmodtagere, der har betalt for krisen med deres job, siger forbundsformand Per Christensen.

Derudover hæfter han sig ved at erhvervsuddannelserne årligt tilføres 80 millioner kroner i perioden 2021-2024.

- Det er vigtigt, at der kommer flere penge til erhvervsuddannelserne, hvis den nye trepartsaftale om flere praktikpladser skal op at flyve, og jeg er rigtig glad for, at det er med i den nye aftale, siger Per Christensen. 

Hovedpunkter i aftalen om finansloven

Aftale om finansloven afsætter blandt andet flere penge til boligjobordning, DR og oprensning af giftgrunde.

Regeringen har søndag indgået aftalen om næste års finanslov med støttepartierne, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Aftalen afsætter ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) penge til at holde gang i dansk økonomi under coronakrisen og fortsætte den grønne omstilling.

Her er hovedpunkterne i aftalen:

* Støtte til dansk økonomi for at fastholde arbejdspladser:

- Der afsætte 750 millioner kroner til støtte til oplevelsesøkonomien. Det vil sige restauranter, biografer, hoteller og spillesteder. Der indføres blandt andet skattefritagelse for arbejdsgiverbetalte gavekort. Samtidig får udsatte og sårbare borgere penge til oplevelser.

- Flere penge til boligjobordningen i 2021. Loftet for serviceydelser hæves til 25.000 kroner, og skatteværdien af fradraget øges til cirka 35 procent for serviceydelser. Loftet for håndværksydelser hæves til 25.000 kroner.

- Der afsættes to milliarder kroner til "omstillingsindsatser". De skal sikre job i områder af landet, som er hårdt ramt af coronaen. Det er blandt andet Nordjylland, hvor mange minkfarme er lukket, samt Tårnby, hvor Danmarks største lufthavn har haft meget få flyafgange på grund af corona.

- Der afsættes 600 millioner kroner i alt til forlængelse af bredbåndspuljen samt en digitaliseringsfond. Fonden skal bidrage til udvikling af "nye digitale løsninger, der kan understøtte beskæftigelse, konkurrenceevne samt grøn omstilling".

* 4,5 milliarder kroner til grønne initiativer:

- Der afsættes knap 3 milliarder kroner til opfølgning af klimapartnerskabernes prioriterede anbefalinger. Det gælder blandt andet øgede puljer til udfasning af olie- og gasfyr, tilskud til grønne boligforbedringer, pulje til transport, herunder el-færger og ladestandere, tilskudspulje til energieffektivisering i offentlige bygninger og udtagning af lavbundsjorde.

- Der afsættes 630 millioner kroner i alt til oprensning af generationsforureninger. Det gælder eksempelvis Himmark Strand, Kærgård Klitplantage, det tidligere Grindstedværket, Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund.

- Der afsættes 520 millioner kroner til en cykelpulje, som skal få flere til at cykle frem for at tage bilen.

* 5 milliarder kroner mere til velfærd:

- Samlet set løftes velfærden ifølge regeringen med 5 milliarder kroner som følge af aftalen. Pengene går blandt andet til en fremrykning af minimumsnormeringer, 1.000 flere ansatte i ældreplejen og styrkede ungdomsuddannelser.

* Flere penge til kulturområdet:

- Der afsættes 901 millioner kroner til annullering af de planlagte besparelser i DR. Det skal "styrke dansk public service og skabe ro om DR's økonomi".

- Der afsættes samlet 437 millioner kroner til "løft af kulturområdet", herunder 80 millioner kroner til mere børne- og opsøgende teater.

* Flygtninge og social kontrol:

- Der afsættes 40 millioner kroner til, at Danmark i 2021 kan tage imod 500 kvoteflygtninge. Regeringen vil i midten af næste år melde ud, hvor mange kvoteflygtninge, der skal til Danmark.

- Der er desuden afsat 40 millioner kroner til indsats mod negativ social kontrol.

Kilder: Finansministeriet

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.234