Fabrikschef efter robotkøb: Færre fejl og en lettere hverdag
I 20 år har nordjyske GMPack udviklet, pakket, opbevaret og distribueret farmaceutiske produkter, naturlige naturlægemidler og kosttilskud i virksomhedens faciliteter i Hadsund.
I hovedparten af årene er har der været tale om klassisk lønpakkeri, hvor størstedelen af pakkeriet er foregået manuelt.
Men sidste år blev en robotløsning taget i brug, og den har løftet arbejdsmiljøet, styrket produktiviteten og minimeret fejlene. Det oplyser GMPack i en pressemeddelelse.
- Som virksomhed har vi en forpligtelse til at passe på os selv. Aflastningsaspektet er afgørende, og det at kunne bemande fabrikken uden at medarbejdere slides ned er selvsagt helt afgørende for os, siger Plant Manager Christian T. Kjærgaard fra GMPack.
Farvel til fejl
Men det er ikke kun medarbejdernes trivsel, der har været afsættet til automationsløsningen, der er skabt af LT Automation.
For hvert sekund spytter det avancerede emballeringsanlæg en æske ud. På årsbasis resulterer det i alt i fire millioner emner, og samtlige æsker skal selvsagt håndteres korrekt og forsvarligt.
Det kræver konstant årvågenhed af de 25 produktionsansatte og indbefatter mange gentagne funktioner, hvor æsker skal flyttes fra den ene position til den næste, før de forlader virksomhedens matrikel.
Behovet for yderligere at styrke arbejdsmiljøet og samtidig minimere risikoen for menneskelige fejl var årsagen til at GM Pack tilbage i 2018 gik i dialog med LT Automation, om hvordan man kunne automatisere processerne. LT Automation er specialister i udvikling af fleksible automationsløsninger til medico- og pharmaindustrien.
Skærpede krav
I 2019 skærpede EU kravene til, hvad der trykkes på farmaceutiske produktpakker. Det gjorde det vanskeligere at læse pakkerne og øgede risikoen for fejl. Derfor realiserede virksomheden planerne om at få brugervenlig robotteknologi ind i fremstillingsprocessen.
- Vi konstaterede at vi ofte flyttede æsker fra a til b. Ikke alene fik vi forbedret arbejdsmiljøet og nedbragt risikoen for fejl. Med løsningen fra LT Automation har vi samtidig styrket vores fleksibilitet og øget produktiviteten, siger Christian T. Kjærgaard.
Den resulterede i en brugervenlig løsning, hvori der blandt andet indgår UR5e cobots fra Universal Robots sammen med avancerede visionsystemer. Dermed sikrer et kamera korrekt håndtering af pakkerne.
Ny rolle til ansatte
Løsningen aflaster hverdagen og betyder, at GMPack har fået frigjort tid, så en fuldtidsmedarbejder nu i stedet kan udføre andre mere værdiskabende opgaver end at flytte æsker.
- Vi har fået klart færre fejl og hverdagen er blevet lettere for os alle. I dag kan medarbejderne i stedet overvåge og trimme produktionen, forklarer Christian T. Kjærgaard.
Der går ikke en dag uden at Christian T. Kjærgaard overvejer hvor næste teknologiinvesteringer kan styrke Hadsund-virksomheden. Med et års automationserfaringer at se tilbage på uddyber Christian T. Kjærgaard:
- Der hvor den næste robotløsning giver mest mening for os er i forhold til færre styktal og hvor produktionsmetoderne er mere komplekse. Derfor er det også vigtigt at en robotløsning ikke leveres færdig og køreklar hos os. Drop FAC-test, lever den 90 procent færdig og lad os i stedet sammen hjælpe hinanden med at få de sidste 10 procent på plads on location. Det er den mest effektive løsning at de sidste tilpasninger sker i produktionsmiljøet, lyder opfordringen fra Christian T. Kjærgaard.