23948sdkhjf

Ny produktionsform forøger konkurrenceevnen

[i]Pehama Productions /S og Linak A/S arbejder succesfuldt sammen om at finde nye, værdiskabende produktionsformer. One-piece-flow er en af dem.[/i]
På Als i Sønderjylland arbejder Pehama A/S og Linak A/S sammen om at udvikle og producere nye produktionsformer, der skal øge konkurrenceevnen og dermed også indtjeningen. En sådan ny produktionsform er one-piece-flow.

One-piece-flow handler om at eliminere spild i arbejdsprocessen. Man ønsker at få en kort gennemløbstid fra første proces til færdigt produkt. Det vil med andre ord sige at fremelske en produktionsform med få lagre, korte transportveje, få håndteringer og hurtig opstilling. Dermed opnås korte normtider.

Det traditionelle samlebånd kan i one-piece-flow afløses af en U-celle- På Linak oplevede vi tidligere, at et produkt havde en værdiskabende procestid på måske 15 procesminutter, men det samlede gennemløb var tre uger. Det vil sige at langt størstedelen af tid var spild – eller ventetid, forklarer teknologiarkitekt på Linak, Arne Bilbjerg til Teknisk Nyt. Nu er gennemløbstiden halveret og målet er at nå ned på tre dage i løbet af sommeren 2004.

Ideen er one-piece flow er, at der laves et emne, som straks sendes videre til næste proces. U-cellen er et redskab gennem hvilket, et one-piece-flow kan opnås. Varer kommer ind i den ene ende af U’et og det færdige produkt gennemarbejdes i buen for at slutte i den anden ende af U’et som færdigt produkt, beskrives det i Teknisk Nyt.

At arbejde i en U-celle stiller store krav til medarbejderne kompetencer, fordi de skal kunne håndtere flere forskellige produktionsprocesser. Til gengæld vindes der i arbejdsmiljø, grundet den naturlige veksling mellem de forskellige arbejdspladser i U-cellen. Pehama Production har fremstillet et produktionsafsnit, der til fulde lever op til konceptet med højdejusterbare, ergonomisk velindrettede forhold for arbejderne.

På denne måde kan one-piece-flow og U-celle forene større indtjening med bedre arbejdsmiljø.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078