23948sdkhjf

Nye tal for tysk økonomi: En gyser

Frygten for et tysk økonomisk sammenbrud er langt fra afblæst. Et overraskende højt indekstal over erhvervstilliden i Tyskland giver dog håb om, at stormen kan reddes af

Netop offentliggjorte tal fra Tyskland viser, at IFO-indekset, der måler erhvervstilliden i Tyskland, lå stort set uændret fra 88,7 i juli til 88,5 i august. 

Det er umiddelbart en positiv overraskelse, at forventningerne til den tyske økonomi ikke faldt yderligere i august, vurderer Tore Stramer, som er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Han peger på, at kraftigt stigende priser på el- og gas, samt øget usikkerhed om energileverancerne hen over vinteren, ellers har kastet store skygger ind over økonomien i Tyskland, som er Danmarks største eksportmarked.

- Når det er sagt, så ligger IFO-indekset fortsat på et lavt niveau, der klart indikerer at produktionen i Tyskland vil falde i tredje kvartal, lyder det fra Tore Stramer, som følger udviklingen med spænding.

- Ser vi fremad, så bliver det lidt af en gyser at følge udviklingen i tysk økonomi. De ekstremt høje el- og gaspriser rammer den energitunge tyske industri hårdt. Dertil er der fortsat betydelig usikkerhed omkring energileverancerne hen over vinteren. Det kan på nuværende tidspunkt ikke udelukkes, at de tyske myndigheder bliver nødsaget til at indføre rationering af energi til dele af det tyske erhvervsliv hen over vinteren. Sker det vil aktivitetsniveauet i den tyske økonomi falde som en sten hen over vintermånederne, siger Tore Stramer.

Også en smule håb

De nye tal bidrager omvendt med et håb om, at tysk økonomi styrer uden om de mest negative scenarier. Gaslagerne er blevet øget betydeligt over de seneste måneder, og der er blevet igangsat tiltage der skal øge den hjemlige produktion og import af energi.

- Herhjemme skal vi bestemt håbe på, at den tyske økonomi kommer relativt skønsomt hen over vinterens udfordringer.  Et stort økonomisk tilbageslag Tyskland vil derfor også hurtigt kunne aflæses herhjemme i faldende eksport og beskæftigelse, siger cheføkonomen i Dansk Erhverv.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095