23948sdkhjf

Danskproduceret maskine fræser kæmpe flanger med millimeters præcision

CNC Onsite er specialister i mobil maskinbearbejdning på vindmøller – blandt andet af de stadigt større flanger, der anvendes på overgangsstykker til offshore vindmøller.

For to år siden hyrede den nordjyske producent af overgangsstykker, CS Wind Offshore, CNC Onsite til at bygge en præcisionsmaskine til fræsning af flanger med stor diameter til de overgangsstykker, der fremstilles på fabrikken i Aalborg.

- De fine tolerancer på en millimeter, som opnås med vores maskine, i CS Wind Offshores produktionslinje, viser, at slutkunden kan opnå en næsten perfekt kontaktflade i de store boltede flangeforbindelser, siger Søren Kellenberger, salgsdirektør hos CNC Onsite, i en pressemeddelelse.

Bedre end specifikationer

Præcisionsmaskinen med navnet ”Goliath”, der er udviklet og bygget i CNC Onsites hovedkvarter i Velje, bruges til at fræse flangerne efter svejseprocessen.

- CNC Onsites maskine er blevet integreret i produktionen af transition pieces med stor diameter. Denne metode sikrer tolerancerne på flangen. Vi er blevet meget imponerede over, at de tolerancer, vi opnår, er endnu bedre end det specificerede, siger Ole Springby, manager measurement & handover hos CS Wind Offshore.

CS Wind Offshores overgangsstykker fra den 450.000 kvadratmeter store fabrik i Aalborg leveres til havvindmølleparker over hele verden.

- Det kan være en udfordring at opnå en global planhed på nogle få millimeter på en flange med en diameter på fire meter: Men at opnå det samme resultat på nutidens flanger med en diameter på mere end otte meter er simpelthen ikke muligt med tidligere metoder, forklarer Søren Kellenberger.

Løse bolte er en dyr fornøjelse

De store flanger er kritiske mekaniske forbindelser i møllernes struktur. De to overflader skal passe nøjagtigt sammen for at kunne samles pålideligt. Flangerne samles med bolte, og de skal derfor være plane med en eller to millimeters nøjagtighed for at opnå den nødvendige strukturelle styrke og udmattelsesmodstand og for at sikre korrekt tilspænding af boltene.

Da løse bolte kan være forbundet med betydelige reparationsomkostninger og nedetid, vil præcise flangeforbindelser til vindmøller blive stadig vigtigere i fremtiden. Ved at opnå den bedst mulige tolerance i flangesamlingerne reduceres behovet for regelmæssig efterspænding af boltene og den dermed forbundne omkostning til mandetimer og nedetid på møllen. I sidste ende kan bedre flangesamlinger være med til at forlænge vindmøllens levetid.

- Hvis flangens overflade, efter at producenten har svejset den fast, har en skævhed - og her taler vi kun om få millimeter - fræser CNC Onsites maskine flangerne for at genskabe den optimale planhed, siger Søren Kellenberger.

Med globale planhedstolerancer på en millimeter og lokale planhedstolerancer på 0,3 millimeter for en flange med en diameter på 8 meter, overgår Goliath branchens nuværende tolerancekrav - både offshore og onshore.

CNC Onsite har udviklet Goliath med baggrund i mere end 10 års erfaring med bearbejdning af flanger til onshore- og offshore-vindindustrien.

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.782