23948sdkhjf

Brok dig - og få ros

Brok og kritik er på mange måder et dansk kendemærke, og det kan være yderst trættende. Vi danskere brokker os, vi stiller spørgsmål ved alting, og det kan være yderst trættende. Men reelt er brok og undren de evner, der kan bære den danske fremstillingsindustri ind i en ny epoke. Som beskrevet i nærværende avis er fabriksdirektøren hos Schneider Electric i Benløse ved Ringsted i hvert fald ikke i tvivl. Den danske brok på fabriksgulvet er guld værd, for det er gennem kritiske medarbejdere, at der skabes optimering og løft i produktiviteten. Og i Benløse ved de hvad de snakker om, for her har den franske gigant valgt at investere i en udbygning af fabrikken, som producerer til både Europa, Asien og Sydamerika.

Når de danske industriarbejdspladser de seneste årtier er trukket væk fra Danmark, så handler det naturligvis om for høj kostpris for per fremstillet emne. Her har Danmark været hægtet af på grund af specielt de høje lønninger. Det gælder specielt ved produktion i store serier, der kræver mange mandetimer, men med den hastige automatisering af produktionslinjen begynder vi at nå et punkt, hvor regnestykket vender fra minus til plus set med danske øjne. Lige pludselig kan det betale sig at producere i Danmark, hvor medarbejderen på gulvet er i stand til selv at se muligheden for en optimeret proces og gå til chefen og fortælle det. Samtidig er vi i Danmark fleksible og hurtigt reagerende på markedet, og derudover er flere af de tidligere lavtlønslande lige nu præget af stigende lønninger.

Mens dagens mantra i industrien er automatisering, så er morgendagens kodeord integreret produktion - også kalder Internet og Things. Det bliver en tid, hvor det at producere i høj grad bliver lig med digital styring af produktionsapparatet, der sættes ind i et netværk, der rækker hele vejen fra kunde til producent. På det felt kan Danmark utvivlsomt også godt blande sig, men det kræver konstant opgradering af både uddannelse og vidensniveau. Og i det billede er det bekymrende, at vi i Danmark sakker bagud på den tekniske udvikling. Det skyldes to ting. Den ene er, at de offentlige investeringer i teknisk udvikling er lavere i Danmark sammenlignet med andre europæiske lande, og den anden er, at de mindre og mellemstore danske virksomheder ikke så innovative som kollegerne i lande omkring os. De to parametre skal utvivlsomt styrkes, hvis vi skal fastholde og i bedte fald udvide industriproduktionen i Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094