23948sdkhjf

Robotter nedbringer betonforbruget

Ny arkitektvenlig støbemetode sikrer formbarhed og kan ifølge nyt forskningsprojekt fra Arkitektskolen Aarhus nedbringe Co2-udledningen med 70 procent

En stor, hvid og blødt formet betonkonstruktion, der snor sig om sin egen akse, vil til oktober tage plads ved Marselisborg Lystbådehavn på Tangkrogen i Aarhus.

Figuren er frugten af banebrydende robotteknologi og en prototype fra et forskningsprojekt kaldet Experiment R, der undersøger det arkitektoniske potentiale i robotfremstilling af betonkonstruktioner.

Arkitektskolen Aarhus står bag projektet, i samarbejde med en række aktører i byggebranchen.

Projektleder Asbjørn Søndergaard fra Arkitektskolen Aarhus fortæller, at man er ganske langt i forløbet og nu afventer den endelige byggetilladelse.

- Det er jo en prototype og et krævende forskningsprojekt, med mange ukendte faktorer og mange specialkonstruktioner. Men mange har været rigtig gode til at skubbe på i forhold til realiseringen, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Gevinst på kort sigt
Han kalder betonprojektet "en høj målsætning" og understreger, at indholdet er mere avanceret end det, man normalt vil se indgå i et byggeri. På den måde arbejdes der med et længere sigt.

- Men jeg forventer, at der i tilgift snart er nyt fra nogle parallelstudier, der på kortere sigt kan have stor positiv indflydelse på den måde, man bygger på, for eksempel i forhold til konstruktion af dækelementer, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Med andre ord er der en ny metode på vej, der kan formindske betonforbruget betragteligt. Kort fortalt har forskerne hos blandt andre Odico Formwork Robotics sammen med Innovationsfonden og arkitektskolen udviklet en metode, hvor man ved hjælp af en robotstyret glødetråd kan udskære avancerede støbeforme i polystyren.

CO2-besparende
Asbjørn Søndergaard, der også er udviklingschef i og medstifter firmaet Odico Aps - der som den første virksomhed producerer robotfremstillede støbeforme i flamingo - er begejstret:

- Det giver både mulighed for at skabe et unikt formsprog, og kan reducere materiale- og energiforbrug og dermed CO2-udledning med 70 procent sammenlignet med konventionel fremstilling af betonkonstruktioner, siger han.

I et interview med Licitationen - Byggeriets Dagblad i december 2016 sagde Asbjørn Søndergaard, at støbeformene er meget hurtige at fremstille

- Metoden er absolut konkurrencedygtig i forhold til standardiserede bygningselementer. Med projektet og opstilling af prototypen håber vi at kunne bidrage til en arkitektfaglig og offentlig debat om de kunstneriske muligheder og begrænsninger i ny, arkitektonisk robotteknologi.

Også rektor på arkitektskolen i Aarhus, Torben Nielsen, har store forhåbninger:

- Som arkitekter må vi lære at håndtere de digitale værktøjer, så vi kan udnytte dem optimalt og bruge dem der, hvor de har værdi for opgaveløsningen. På skolen har vi siden 2012 investeret i at opbygge digitale design- og fabrikationsfaciliteter, som kan benyttes af både vores studerende og erhvervet. Og vi er i dag en af de bedst udstyrede institutioner i verden indenfor feltet, siger Torben Nielsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078