21 virksomheder skal til skabe sikre, kollaborative robotter
75 ansøgere har givet deres bud på idéer relateret til sikker, kollaborativ robotteknologi i det europæiske projekt COVR’s første ansøgningsrunde.
21 er blevet udvalgt og har vundet en såkaldt Award, hvor der hører en finansiering på op til 150.000 euro - cirka 1,1 mio. kr. - med. Det skriver Teknologisk Instituts i sit nyhedsbrev.
- Projektet har skabt meget bred interesse, hvilket vi også kan se, ved at vi har modtaget ansøgninger fra industri, universiteter og sågar advokatfirmaer, siger Aske Bach Lassen, som er projektleder hos Teknologisk Institut, og som leder COVR fra Instituttets side.
- At vi har modtaget så mange ansøgninger, er et vidnesbyrd om, at netop sikkerhed inden for kollaborative robotter står øverst på mange danske og europæiske virksomheders dagsorden, tilføjer han.
De 75 ansøgninger kommer fra lande i hele Europa heriblandt Frankrig, Holland, Italien, Spanien og Schweiz.
Blandt de 21 vindende virksomheder repræsenterer tre af dem Danmark: Cobot Lift, Life Science Robotics og Enabled Robotics.
Nu skal de vindende virksomheder iværksætte deres idéer, der skal være med til at øge sikkerheden for de mennesker, der skal arbejde i samspil med robotter. Til at komme i gang bliver de inviteret hos den nærmeste partner i projektet.
- Det næste skridt for de danske virksomheder, som er blevet tildelt en COVR Award, vil være at mødes med Teknologisk Instituts eksperter inden for robotsikkerhed for at modtage vejledning i forhold til, hvordan sikkerhed kan forbedres og valideres for deres respektive applikationer, siger Aske Bach Lassen, og tilføjer:
- De forskellige projekter vil afføde en masse erfaringer med sikkerhed og validering af denne, som vil blive samlet af COVR-projektet og stillet til rådighed for den europæiske industri gennem en online platform: COVR Toolkit.
Cobot Lift har udviklet en løsning, hvor en traditionel vakuumløfter er udstyret med en UR-robotarm og dermed kan opnå en løfteevne på 25 kilo. UR-robotten styrer løftegrejets bevægelse og kan på den måde hjælpe medarbejderen med for eksempel at løfte sække eller andre tunge genstande, der kan være nedslidende for medarbejderen at bære på.
Life Science Robotics står bag robotten Robert, der skal være med til at få danske patienter hurtigere på benene igen. Robert er en rehabiliteringsrobot, der kan genoptræne sengeliggende patienter. Robotten spændes på patienten, hvorefter sygeplejersken udfører den bevægelse, der udgør genoptræningen. Robert husker bevægelsen og kan herefter udføre den selvstændigt, så sygeplejersken skånes for de mange og tunge løft.
Enabled Robotics specialiserer sig i systemer med robotarme monteret på mobile platforme. Virksomheden udvikler softwareplatforme til mobile robotter og kombinerer på den måde mobiliteten fra mobile robotter med evnen til at udføre komplekse opgaver.