Dansk løfterobot får skub frem
En vakuumløfter udstyret med UR-robotarm der kan løfte 25 kilo.
Det er kernen i Cobot Lift, som er udviklet af robotintegrator Flemming Truelsen, som netop har fået tildelt 450.000 kr. til test af robotløfteren som del af EU-projektet COVR.
COVR-projektets mål er at understøtte udviklingen af sikker, kollaborativ robotteknologi, og projektet ledes i Danmark af Teknologisk Institut. Det sker gennem platformen COVR Toolkit, der skal give industrien i Europa en masse viden og data om samarbejde robotter.
- Vi har fået 450.000 kr, og vi skal bruge det til at lave en masse testarbejde, så vi kan trække data ud til COVR. Det er positivt, for det giver også os selv en masse viden om vores eget produkt, siger Flemming Truelsen.
Salget skydes snart i gang
De mange test kommer til at foregå både i Slagelse på værkstedet hos Cobot Lift, hos en kunde og på Teknologisk Institut. Og testarbejdet sker sideløbende med, at Cobot Lift er lige ved at være klar til salg på Universal Robots applikationsunivers "UR+".
- Vores produkt giver en masse spørgsmål - også fra UR’s side, fordi vi løfter mere, end robotten kan. Men det er blot få punkter, der skal på plads, så er vi UR+ certificeret, og så ruller vi salget ud, siger Flemming Truelsen.
Ifølge Flemming Truelsen er forhåndsinteressen for løsningen stor fra automationshuse og slutkunder fra flere dele af verden, men i første omgang bliver løsningen dog udelukkende markedsført i landende omkring Danmark.
- Vi sælger kun løsningen med en UR-robot, og vi markedsfører os efter aftale med Universal Robot til Danmark, Sverige, Norge, Finland og Tyskland, siger Flemming Truelsen.
Tre danske projekter valgt
I alt havde 75 projekter søgt om at komme ind i COVR-projektet, og 21 blev valgt. Blandt de udvalgte er tre danske.
Udover Cobot Lift er det Life Science Robotics, som står bag robotten Robert, der skal være med til at få danske patienter hurtigere på benene igen. Robert er en rehabiliteringsrobot, der kan genoptræne sengeliggende patienter. Robotten spændes på patienten, hvorefter sygeplejersken udfører den bevægelse, der udgør genoptræningen. Robert husker bevægelsen og kan herefter udføre den selvstændigt, så sygeplejersken skånes for de mange og tunge løft.
Derudover har også Enabled Robotics fået penge. Enabled Robotics har specialiseret sig i systemer med robotarme monteret på mobile platforme. Virksomheden udvikler softwareplatforme til mobile robotter og kombinerer på den måde mobiliteten fra mobile robotter med evnen til at udføre komplekse opgaver.